Actueel

Afscheid Robert Jan Nijland en Hanna van Dorssen

Op zondag 16 januari 2022 hebben we afscheid genomen van Robert Jan Nijland en Hanna van Dorssen. Zij hebben beiden, ieder op eigen wijze, de afgelopen jaren een belangrijke rol vervuld in onze gemeente.

Robert Jan en Hanna ontvangen een zegen
Zegening van Robert Jan en Hanna in de dienst op zondag 16 januari
Robert Jan en Hanna ontvangen een zegen

Robert Jan
Robert Jan Het is alweer zeven jaar geleden dat Robert Jan begon als tienerwerker bij ons in de Keizersgrachtkerk. Van een groep pubers die zondagochtend moe uit de ogen keken omdat ze liever in bed waren blijven liggen, maakte hij een hechte groep vrienden door het organiseren van activiteiten zoals een pannenkoekenavond , maandelijkse spelavonden en verstoppertje in het donker spelen in de kerk, de Friendship schilderen en film kijken.

Van lachen tot serieuze gesprekken
Robert Jan heeft de gave om luchtige en grappige gesprekken te kunnen draaien naar diepere gesprekken. Alle jongeren hebben dit samengaan van leuke en grappige momenten, waar ook ruimte was voor serieuzere gesprekken, zeer gewaardeerd. Robert Jan daagde hen ook uit om bezig te zijn met de wereld buiten hun eigen bubbel, door bijvoorbeeld kerstpakketten uit te delen aan vluchtelingen in een BBB-instelling, eten met dak- en thuislozen, door acties op te zetten voor Serious Request of door het ‘Waar zijn we in godsnaam mee bezig?!’, waarbij de jongeren op bezoek zijn geweest bij Club Church in de Kerkstraat of naar een dienst van Hillsong.

compilatie
"‘Meedoen is belangrijker dan winnen’ is zeker niet een les die Robert Jan ons heeft mee gegeven, voor Robert Jan is winnen absoluut belangrijker. Ik ben zelf geen theoloog, maar ik denk toch dat Jezus wat dat betreft van mening verschilt met Robert Jan. Maar we hebben door dat fanatisme om te winnen wel allemaal andere belangrijke lessen van hem geleerd, bijvoorbeeld hoe je het best kunt valsspelen met C-towers of Sirkelslag."

Naar de kroeg
Robert Jan, Fleur en Mirjam Maar misschien wel de leukste activiteit was het naar de kroeg gaan en gezellig kletsen, praten over dingen waar de jongeren tegenaan liepen in het leven of proberen belangrijke vragen te beantwoorden als: is een maan eigenlijk hetzelfde als een planeet? Of de vaak gestelde vraag: als je een kompas had die wijst naar dat waar je het meest naar verlangt, waar zou het dan heen wijzen?

Werkzaamheden in de gemeente
Naast het werk voor de jongeren heeft Robert Jan ook veel andere dingen gedaan, zoals het organiseren van een gemeenteweekend in 2018. Uit de brainstorm van ‘de dag van de groeiruimte’ waar gemeenteleden hebben nagedacht over een kerkplek waar jong en oud zich thuis voelen, kwam het idee van Froukje voor een gemeenteweekend. Daar voelde Robert Jan veel voor en in juni 2018 was het gemeenteweekend een feit.
Meer dan 20 keer ging Robert Jan voor in een dienst. Hij was actief in de Werkgroep Morgendiensten, de wijkraad en het moderamen. Hij liet zich daar kennen als iemand die snel reageert maar weloverwogen meedenkt met aandacht voor iedereen in de gemeente.

KGK2030
met de jongeren Wij zullen ons Robert Jan ook vooral blijven herinneren als de aanjager van het KGK2030 proces: hoe willen wij kerk zijn in 2030? Onze jongeren willen wel oud worden in onze kerk, maar hoe ziet die er dan uit? We zijn in het KGK 2030 proces nog niet zo ver als Robert Jan zou willen zijn, maar we zijn wel een eind gevorderd en dat is vooral zijn werk!

Dank je wel, Robert Jan
Robert Jan, namens iedereen bedankt voor wat je voor ons hebt betekend! Voor de veilige omgeving die je voor de jongeren hebt gecreëerd om zichzelf te kunnen zijn en waar ze zich gehoord en gezien voelden. Voor alle plezier en diepe gesprekken, voor alle vriendschap en het samen lachen en huilen. Bedankt voor alles wat je voor de gemeente hebt gedaan en voor alle energie en warmte die je hebt gestoken in alle contacten en groepen waarin je actief bent geweest.
Lieve Robert Jan, heel veel plezier en succes bij je volgende baan, we houden van je en gaan je missen.

RobertJan en Hanna

Hanna en het aandachtspastoraat
Naast de jongeren waren ook de ouderen toe aan extra aandacht. Hanna kwam in 2017 bij ons in een nieuwe functie, zonder voorbeeld maar met grote verwachtingen. Want dat er meer tijd kwam voor het aandachtspastoraat, was een goede zet. De term 'Aandachtspastoraat' kwam van Hanna zelf. Dat is toch veel mooier dan iets met ouderen erin. En de toon was gezet.
Daarna ging Hanna aan de slag, elke vrijdag. Niet snel iedereen in kaart brengen. Nee, ze nam ruim de tijd voor het gesprek, in de breedte en de diepte. Ze was aandachtig en zorgvuldig. “Wie ben je, hoe sta je in het leven en de gemeente, is er iets waar ik een vervolg aan moet geven?” Mensen vonden het prettig als Hanna kwam. En dat je soms een tijdje op je beurt moest wachten, dat begrepen ze wel. De samenwerking in een kleine klankbordgroep rondom dit aandachtspastoraat leidde tot mooie jaarplannen en fijne gesprekken.

Contactgroep en netwerk
compilatie Naast het bezoeken van 70-plussers werd Hanna lid van de stuurgroep van het Kgk-netwerk. Samen met Reiny en Ida heeft zij hard gewerkt om dit netwerk op een hoger plan te tillen en om van de jaarlijkse bijeenkomst van de contactpersonen van alle wijken weer een succes te maken. Daarnaast ging Hanna meedraaien in de commissie van de contactgroep, met de organisatie van de Kerstviering, de zomerochtenden en van het jaarlijkse uitje. Daarin nam ze het voortouw, zonder iemand voor het hoofd te stoten, doortastend en met warme tact. De kerstbijeenkomst van afgelopen december organiseerde Hanna toch, ook al waren er Coronabeperkingen. De ‘herberg’ was vol, appte ze blij.

Film op vrijdag
Hanna had ook de opdracht om na te gaan welke behoefte er onder ouderen was aan nieuwe activiteiten. Zoals ze zelf in Kerk in de Stad schreef: Eigenlijk niet. We leggen ons liever niet meer vast. Maar iets waar je elkaar ontmoet op een andere manier dan op zondagmorgen, zou best een leuk idee zijn. ‘Film op Vrijdag’ werd geboren. Goed doordacht geprogrammeerd, en gezellig georganiseerd, met een vrijdagmiddagborrel na afloop. En een nagesprek na de film, dat door Hanna met zorgvuldige bewoordingen op gang gebracht werd. Prikkelende en verrassende voorzetjes. Een groot succes met nu ook deelnemers uit de Ecclesia.

En verder
Hanna voorganger Ook Hanna is een aantal keren voorgegaan: in diensten over Esther, Oorlog en Bevrijding, op de startzondag 2021, tweemaal de dienst op de laatste zondag van het kerkelijk jaar. Diensten waar we goede herinneringen aan bewaren.
Naast het predikantschap in de Kogerkerk in Zaandam was Hanna in de periode van het vacant-zijn bij ons interim-predikant.

Hanna, bedankt!
Dank je wel Hanna, voor je aandacht en liefde speciaal voor onze ouderen; voor het bevorderen van onderling pastoraat; voor het geduld met ons. Voor jouw luisteren, meedenken, doorzetten en kijken. En als iemand later vraagt waarom de filmmiddagen op vrijdag zijn, is het antwoord: Dat was de werkdag van Hanna van Dorssen.

RobertJan en Hanna
Uitnodiging
Voor jullie beiden komt nu een einde aan een jarenlange verbintenis met ons. Wij laten jullie niet graag gaan, en hopen jullie nog eens te kunnen strikken om bij ons voor te gaan.
Hartelijk dank voor alles en tot gauw!

zoom

Het afscheid was ook bij te wonen via zoom