"Je denkt dat het jou nooit zal gebeuren, dat het jou niet kán gebeuren, dat jij de enige op de wereld bent die geen van deze dingen ooit zal gebeuren, en dan beginnen ze je, een voor een, allemaal te gebeuren, net zoals ze ieder ander gebeuren. Het is een onloochenbaar feit dat je niet jong meer bent. Over precies een maand word je vierenzestig, en hoewel dat niet overdreven oud is, niet wat iemand als een ver gevorderde leeftijd zou beschouwen, denk je onwillekeurig toch aan al die anderen die nooit zo ver hebben kunnen komen als jij. Dat is maar één voorbeeld van de verschillende dingen die nooit konden gebeuren, maar wel degelijk zijn gebeurd."
Paul Auster: Winterlogboek
Eind januari start de voorbereidingsgroep 'De zin van ziekte'. In deze voorbereidingsgroep willen we ervaringen uitwisselen rondom ziek zijn en omgaan met ziekte. Niemand ontkomt eraan. Het treft onszelf of mensen om ons heen, is kortstondig of chronisch, fysiek of psychisch, ernstig of beheersbaar. Hoe praten we erover? Hoe zoeken we naar genezing? Welke betekenis kennen we eraan toe – en is er überhaupt zin en betekenis te vinden in ziekte?
Iedereen krijgt vroeg of laat met ziekte te maken. Toch lijkt er een scheidslijn: je bent ziek of gezond. Als we zeggen dat gezondheid ons grootste goed is wat zegt dat dan over ziek zijn? Ben je dan je grootste goed kwijt, wat houd je dan nog over? En als gemeente met steeds meer ouderen, hoe gaan we dan om met ziekte en beperking? Helpt de lamme de blinde? We willen in deze gespreksgroep ervaringen uitwisselen en met elkaar zoeken naar antwoorden op bovenstaande vragen en op eigen vragen bij dit onderwerp.
We willen daarbij gebruik maken van het boek De zin van ziekte van Alain Verheij. Als leidraad voor het boek koos hij het verhaal over de ontmoeting van Jezus met een man die al 38 jaar ziek is, bij het water van Bethsaïda ligt, maar niemand heeft om hem op de juiste tijd in het water te leggen. In het boek laat hij een heel scala aan denkers en schrijvers aan het woord over het thema ‘ziekte’.
Alain Verheij is ook de theologisch begeleider van deze voorbereidingsgroep.
De voorbereidingsgroep start in de tweede helft van januari en zal ongeveer 1x per twee weken bij elkaar komen. Het is één van de langlopende groepen in dit jaar.
Heb je zin om mee te doen? Dan kun je je bij mij opgeven via de mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Laat dan meteen weten op welk moment van de week je beschikbaar bent.