Klimaatmars op 10 maart

8 februari 2019

Op 10 maart gaan we in Nederland de straat op voor een goed en eerlijk klimaatbeleid.
In navolging van België, waar op 27 januari meer dan 70.000 mensen de straat op gingen, omdat zij vinden dat hun regering het klimaatprobleem niet serieus neemt, is het nu de beurt aan Nederland.

Ook in ons land laten klimaatmaatregelen op zich wachten. In het regeerakkoord is het streven vastgelegd om de opwarming van de temperatuur op de Aarde tot ruim onder 2 graden te beperken, zoals vastgelegd in het VN-klimaatakkoord van Parijs. Daartoe moeten in Nederland afspraken gemaakt worden om in 2030 45 miljoen ton broeikasgas minder uit te stoten. Maar bij de onderhandelingen aan de zogenaamde ‘Klimaattafels’, het overleg tussen bedrijfsleven, overheden en belangengroepen, is gebleken dat de grote industriële uitstoters niet willen meewerken aan een CO2-heffing. Reden voor de milieuorganisaties om weg te lopen van dit overleg.

Veel burgers willen niet langer meer wachten op beleidsplannen. Hoe verder de Aarde opwarmt, hoe groter de kans is dat zich onomkeerbare veranderingen en zelfversterkende processen zullen voordoen. Dat is de reden dat er haast geboden is en dat rustig stap voor stap verduurzamen niet genoeg meer is.
Het kabinet moét keuzes maken en maatregelen niet op de lange baan schuiven. En de vervuilers moeten eerlijk betalen. Daarom deze Klimaatmars om onze ongerustheid te laten zien.

Ook de Nederlandse kerken doen mee aan de Klimaatmars op 10 maart!
Vanuit de organisatie ‘Groene Kerken’ zal de kerken gevraagd worden om mee te doen. Juist kerken en andere religieuze instellingen voelen zich betrokken bij het klimaat. Want vraagt ons geloof niet om een zorgzame omgang met de Aarde? Oefenen wij ons niet telkens opnieuw vanuit onze opdracht als gelovigen te leven in verbinding met de mensen om ons heen en de Aarde in het bijzonder?

Plaats en tijd
Kerken in Amsterdam starten om 12.30 uur bij een van de kerken die dichtbij de Dam gelegen zijn. De locatie wordt t.z.t. bekend gemaakt, onder andere op deze website. Daar starten we met een lied en krijgen we een zegen. Daarna gaan we samen op weg naar de Dam, startpunt van de mars.
Inzet zal zijn: ‘Wij willen een veilige toekomst voor onszelf, onze kinderen en alle schepselen op aarde. Het moet en het kan anders! Onze regering moet kiezen voor échte oplossingen voor gezinnen, jongeren, kleine ondernemers, boeren, ja voor iedereen. De grote vervuilers moeten eerlijk betalen. Genoeg getreuzeld. Het klimaat wacht niet!’

Initiatiefnemers van de klimaatmars zijn het FNV, Greenpeace, Milieudefensie, de Goede Zaak en de Woonbond, maar er sluiten zich steeds meer organisaties aan.