"Het plezier moet van mijn werk afspatten"

In de Tuinzaal hangen het eerste kwartaal 2016 schilderijen van Hanneke Romijn. De getoonde, voornamelijk grote acrylschilderijen zijn gemaakt over een periode van 10 jaar en hebben een kenmerkende eigen stijl. “Ik schuw het experiment niet, zowel in het gebruik van materialen als technieken.”, vertelt HannaH. Dat is terug te zien in haar doeken, waarop ze door middel van papier, zand, kammen en lapjes, reliëf heeft aangebracht. “Ik hou van het snelle werk. Dat betekent niet dat een schilderij snel klaar is, maar dat ik heel levendig werk; met grote lijnen en veel actie.”

Wat het meest in het oog springt aan HannaH’s schilderijen,

is het felle kleurgebruik. hannah S“Het is de bedoeling dat het plezier van mijn werk afspat. Dat mensen naar mijn schilderijen kijken en dat blije, fijne gevoel beleven, dat ik heb als ik het maak,” zegt HannaH.

Haar schildercarrière kwam pas goed van de grond na een flinke burn-out. “Ik kwam uit een dal en zocht iets om te ontspannen. Ik heb altijd graag getekend en geschilderd en heb verschillende cursussen gevolgd, zoals bv. portrettekenen en schilderen.”
HannaH besloot er haar werk van te maken, en met succes: Inmiddels geeft ze cursussen, maakt schilderijen en muurschilderingen in opdracht, houdt open ateliers waar haar leerlingen kunnen exposeren en natuurlijk werkt ze actief aan haar eigen progressie als kunstenaar. “Ik werk vooral vanuit intuïtie, het is moeilijk uit te leggen hoe dat werkt. Ik kan niet zeggen waarom ik op een bepaalde plek een streep of licht schilder.”

2 SVoor haar inspiratie richt HannaH zich naar wat ze ziet in haar omgeving. Dat kan licht of kleur zijn, maar ook voorbeelden van andere kunstenaars. Het lichtgebruik van Janos Bittenbinder vindt ze ‘verpletterend’ en inspirerend.

Afgelopen periode heeft ze zich weer gericht op het schilderen van portretten, vooral van jonge mensen uit verschillende culturen. Ook het schilderproces zelf geeft inspiratie: “Ik bewerk de ondergrond en werk vanuit kleur. Soms ontstaat er een vorm, soms niet. En vaak zit er aanvankelijk een heel ander idee in mijn hoofd, dan er uiteindelijk uit komt.”

Zie ook haar website www.hannahromijn.nl.
Voor informatie:
Agnes Vlaanderen-Jansen (tel. 0346-241617) of Jan Boudewijn (06-81873940)