Kunst in de kerk: Hanneke van Heel

juni 2024

In de Tuinzaal exposeert van juni t/m augustus 2024 Hanneke van Heel.
Hanneke is in 1961 geboren in Middelburg. Ze heeft 23 jaar in de Belgische Ardennen gewoond, waar ze haar werk als vertaalster combineerde met het geven van mozaïeklessen.
Toen ze in 2012 terugkwam naar Amsterdam, is ze overgeschakeld naar een andere uiting van creativiteit, materieschilderen, samen met Bert Janssen (www.materieschilderen.nl). Langzaam maar zeker ontwikkelde ze bij hem een methode die goed bij haar past. Ze werkt nu voornamelijk met papier, acrylverf, acrylinkt en verschillende soorten krijt.

Over haar werkwijze zegt Hanneke het volgende:
“Vergeleken bij de mozaïek die ik maakte, is mijn huidige werkwijze veel vrijer. Het is voor mij altijd spannend om

te zien wat er tevoorschijn komt. Eerst creëer ik een prettige sfeer - de muziek is belangrijk - en dan ga ik aan de slag, zonder te weten hoe mijn werk er uiteindelijk uit zal komen te zien. Ik laat het ontstaan. Daarbij werk ik zoveel mogelijk vanuit mijn gevoel. Zo kan er een aangename en af en toe zelfs opwindende flow ontstaan.
Soms is het lastig om te weten of een werk 'af' is. Dan kan ik er nog niet helemaal verbinding mee maken. Het is een uitdaging om toch weer verder te werken, het oude beeld los te laten en tot een nieuwe compositie te komen.
Mijn werken lenen zich vaak voor verschillende interpretaties, merk ik. Door ergens een titel aan te geven, vernauw je eigenlijk de blik van de kijker, wat een beetje jammer is. Vandaar dat ik voor deze expositie, als een soort interactief spel, een aantal werken zonder titel heb opgehangen waarbij de toeschouwer zijn/haar eigen titel kan noteren. Ik ben benieuwd.”

Meer kun je zien en lezen op haar website www.hannekevanheel.exto.nl

Grande Palazzo

kunstenaars