De beroepingscommissie stelt zich voor

In het voorjaar van 2021 is de beroepingscommissie aan de slag gegaan. Wie zijn de mensen in deze beroepingscommissie en door wie worden ze geadviseerd? De KidS-redactie vroeg in maart alle commissieleden zich voor te stellen en te vertellen met welke blik zij plaats nemen in de commissie.

Corina Leegwater (voorzitter)

Mijn naam is Corina Leegwater. Ik ben 51 jaar geleden geboren in West-Friesland, maar inmiddels woon ik al ruim 20 jaar in Amsterdam-West. In Osdorp hebben mijn man Edwin, en mijn kinderen Mees en Fransje een fijn huis. Ik werk in Osdorp op een basisschool als locatieleider.

In de benoemingscommissie mag ik de voorzitter zijn. In mijn werk heb ik regelmatig te maken met wervings- en selectieprocedures en zit ik ook vergaderingen voor, daarom denk ik dat deze taak wel bij mij past. Het lijkt me leuk om dit proces in een heel ander werkveld te doen. Ik heb al gezien dat de procedure van het zoeken naar een predikant veel ingewikkelder is dan op school! Ik vind het fijn dat ik op deze manier iets kan doen voor de kerk.
Ik denk dat ik de doelgroep ‘mensen van middelbare leeftijd met tieners’ vertegenwoordig!, maar er is mij niet gevraagd ergens speciaal op te letten. Ik ben van plan de bloeifactoren goed te bestuderen met de commissie. Daar is immers in beschreven waar we naartoe willen met de KGK. En dan een predikant zoeken die daar met kennis van zaken en van harte samen met de gemeente aan wil werken.

Tsegay Ogbamichael

Tsegay Ogbamichael (61 jaar) is getrouwd met Abadit Ghebrekristos en woont in Amsterdam-Noord. Hij heeft vier kinderen. Op zijn 20ste kwam hij vanuit Eritrea aan in Nederland en werd vrijwel gelijk lid van de Keizersgrachtkerk.
Hij werkt als tolk/vertaler Nederlands-Tigrigna (Eritrese taal) en Nederlands-Amhaars (Ethiopische taal). Zodoende komt hij geregeld in rechtbanken, gevangenissen of psychiatrische instellingen om voor cliënten te tolken.
Tsegay is gevraagd bij de lijn ‘diversiteit’. ‘Ik wil dat we een geschikte en goede dominee voor iedereen krijgen. Het is belangrijk dat hij/zij oog heeft voor iedereen: groot, klein, jong, oud, zwart, bruin, wit. Iemand die denkt aan de armen, de zwakkeren en de zieken. Het moet iemand zijn die er echt energie voor heeft! Hij of zij moet ook verbindend zijn en de kerk bij elkaar kunnen houden. De kerk heeft vele politieke achtergronden. Daarom is het belangrijk dat de nieuwe dominee zijn/haar politieke voorkeur niet te veel uitdraagt in de kerk. Maar bij onrecht mag hij wel een politieke uitspraak doen waarbij hij, indien nodig, zijn eigen politieke voorkeur durft te bekritiseren.
Ook zou hij/zij nieuwsgierig moeten zijn, zonder tunnelvisie, en zich breed moeten laten informeren over maatschappelijke kwesties en openstaan voor andere ideeën.’

Ynke Scheffer

Ik ben Ynke, 22 jaar en ik studeer Leisure & Events Management. Ik ben gevraagd om in de beroepingscommissie plaats te nemen namens de richting ‘Creatieve Diensten’.
In veel voorbereidingsgroepen waar ik in heb gezeten hebben we de liturgie als rekbaar bestempeld en hebben we vormen/muziek gebruikt of verhalen verteld die de gemeente geraakt hebben. Het vermogen om mensen te raken en de bereidheid om creatieve vormen te gebruiken om een verhaal te vertellen zijn dingen die ik belangrijk vind en waar ik zeker op ga letten bij de nieuwe predikant.
Hiernaast zit ik ook in de beroepingscommissie omdat ik in het KGK2030 team heb gezeten en omdat ik de jongeren vertegenwoordig. De bereidheid van de predikant om met onze gemeente mee te veranderen en het vermogen om contact te leggen met de jongeren vind ik een vereiste en zijn dus zaken waar ik op zal letten tijdens het proces.

Esther van der Panne

Ik ben Esther van der Panne. Lang geleden studeerde ik theologie, nu werk ik als tijdschrift- en webredacteur bij een uitgeverij. Rond 1996 kwam ik de Keizersgrachtkerk binnenlopen en ben gebleven.
Doordat ik op mijn 61e naast mijn werk aan een predikantsopleiding ben begonnen, ben ik de laatste twee jaar weinig actief geweest. Ik volg wel wat er gebeurt in de gemeente.
Ik heb gemerkt hoezeer ik het mis om in de KGK te komen en mee te doen. Dit soort plekken van gemeenschap en vieren zijn zo belangrijk. Er is hier heel veel goeds om (van) te houden, maar je moet ook durven veranderen, experimenteren, aan de toekomst denken. Een predikant speelt een belangrijke rol, te midden van de hele gemeente (hoe hard je ook roept dat ‘de gemeente de dienst uitmaakt’).
In de benoemingscommissie heb ik een dubbele opdracht; letten op theologische diepgang (welke theologische verhalen brengt iemand mee?) en letten op maatschappelijke betrokkenheid, kerk-zijn-in-en-voor-de-stad. Ik heb veel zin in deze gezamenlijke speurtocht naar een nieuwe dominee!

Agaath Drost

Ik ben Agaath Drost, 53 jaar en woon samen met mijn man Auke van der Leij en onze jongste kinderen Siger, Ytzen en Nynke aan de Sloterplas in Amsterdam Nieuw West. Onze oudste kinderen Welmoed en Jimme studeren en wonen inmiddels op kamers.
Ik werk in de psychiatrie in 2 functies; als psycholoog bij MamaKits voor moeders met psychische problemen rondom de bevalling en als geestelijk verzorger bij GGZ inGeest in 2 klinieken voor acute opname. Daar ben ik veel met mensen in gesprek over geloofs- en levensvragen, bv; Wat maakt het leven de moeite waard? Wie kan ik vertrouwen? Hoe ga ik om met mijn ziekte/verlies en hoe gaan mensen met mij om?
Vanuit deze (pastorale) achtergrond neem ik deel aan de beroepingscommissie. Ik vind het boeiend om van onze nieuwe predikant te horen hoe zij/hij omgaan met deze 'trage vragen' die ieder mens zich stelt in het leven.

Merel Knipping

Ik ben Merel Knipping, 31 jaar en woon samen met mijn zoon Kay bij de communautaire gemeenschap Oudezijds 100. Ik werk hier ook als maatschappelijk werker.
Toen ik benaderd werd voor de commissie was ik meteen enthousiast. De KGK is een rode draad in mijn leven, ik kom er al mijn hele leven. Soms een tijdje niet, dan snuffelde ik even ergens anders in Nederland of het buitenland. Maar de KGK is altijd de plek waar ik naar blijf terugkomen en waar ik het liefst nog heel lang naar toe kan gaan. Vandaar ook mijn deelname aan de commissie. Ik wil bijdragen aan de toekomst van de kerk, niet alleen voor mezelf maar ook zeker voor mijn zoon.
Ik hoop dat de nieuwe predikant aantrekt bij de huidige leden maar ook interesse wekt bij aspirant leden. Ik zal met een brede blik de gesprekken ingaan, vanuit de identiteit van de KGK met het oog op de toekomst.

Pauline Koedijk

Ik ben Pauline Koedijk. Misschien verwarrend maar ik ben ook Pien Koedijk. Ik had als tiener een vriendinnetje dat mijn naam zo snel zei dat het Plien werd. Daarvan zei ik noem me dan maar Pien! Sindsdien heb ik twee namen en luister ik naar allebei….
Ik ben 49 jaar en met Henk Kroon heb ik een dochter Jiska (18) en een zoon Geert (16). Samen wonen we in Vinkeveen. Ik werk enthousiast als pedagogisch medewerker in een Kinderopvang in Vleuten op een groep met kinderen van 0 tot 2 jaar. Verder ben ik betrokken bij de plaatselijke korfbalvereniging. Tot voor Covid 19 als actief speelster maar ik doe ook de ledenadministratie.
Zo’n 15 jaar ben ik nu lid van de Keizersgrachtkerk. Behalve een aantal voorbereidingsgroepen heb ik ook met plezier 10 jaar meegedaan als begeleider van de Kerstmusical.
Sinds een jaar ben ik de coördinator van de zomerdiensten en heb ik me aangesloten bij de KGK2030 procesgroep. Vanuit die positie en als één van de weinige veertigjarigen ben ik gevraagd voor de beroepingscommissie.
Ik denk dat er een leuke en diverse commissie is samengesteld en heb er zin in.

Martyn Mulder

Martyn Mulder, 72 jaar. Ik woon al ruim 55 jaar vlak bij lijn 2, de laatste 28 jaar in Nieuw Sloten. Ik ben sinds 7 jaar gepensioneerd, en ik kan het iedereen aanraden. Als hobby doe ik nog steeds een deel van mijn werk: wiskundig onderzoek.
Ik kom in de Keizersgrachtkerk sinds najaar 1974, en ben actief lid sinds 1981 (begon als coördinator crèche).
Ik vermoed dat ik gevraagd ben voor de commissie vanwege mijn leeftijd (hihi), en mijn activiteit als coördinator van voorbereidingsgroepen. Dat doe ik al sinds 1984. Maar in de commissie vind ik dat ik voor het hele plaatje moet gaan.
We hebben een aantal heel sterke punten in de KGK. Dus waar ik op ga letten is of de predikant(e) daar bij past, en vooral ons op onze zwakkere punten kan aanvullen.

Rian Buijse (Algemene Kerkenraad)

Mijn naam is Rian Buijse. Ik ben voorzitter van de kerkenraad van de Oranjekerk en lid van de Algemene Kerkenraad. In de beroepingscommissie van de Keizersgrachtkerk vertegenwoordig ik de AK.
Vóór het eerste overleg op 29 maart wil ik mij nog verdiepen in de rol van een beroepingscommissie, want daar is het nog niet van gekomen. Onder andere omdat ik druk was met het afronden van mijn werk. Ik heb donderdag 11 maart afscheid genomen van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. Een belangrijk onderdeel van mijn werk was het beoordelen van de kwaliteit en veiligheid van de verpleeghuiszorg. Boeiend en zinvol. Maar ik heb er voor gekozen om met prépensioen te gaan. Ik heb nu meer tijd voor leuke dingen als lezen, klassieke muziek, vrienden opzoeken, (berg)wandelen, fietsen, een cursus volgen etc.
En ik ben benieuwd naar het werk van de beroepingscommissie en wat ik daarin kan betekenen.

Onno Verkuyl (adviseur)

Onno Verkuyl (53) woont met zijn vrouw en 3 kinderen aan de Reguliersgracht. Hij heeft een wervings- en selectiebureau ‘Legal People’ en is gespecialiseerd in het werven en selecteren van professionals op het hoogste niveau voor o.a. de Hoge Raad, Raad van State en advocatenkantoren. Dit specialisme is ook de reden dat Onno gevraagd is als adviseur voor de beroepingscommissie.
"Ik ben gewend om iemand te interviewen, te vragen naar zijn drijfveren, ambities of waar hij of zij energie van krijgt. Ik ga de commissieleden voorbereiden om de goede vragen te stellen. Het is de kunst om door te vragen. Als een sollicitant stelt dat hij/zij verbindend is, wil ik bijvoorbeeld weten hóe hij of zij die verbinding dan tot stand weet te brengen. Ik ga ondersteunen in de communicatie en in het proces. Ik help bij een helder plan van aanpak en zorg dat er een goede werving plaatsvindt, onder andere door mijn netwerk in te zetten."

Jan Krans(adviseur)

Als adviseur mag ik de beroepingscommissie bijstaan. Sinds een paar jaar woon ik in Kampen. Ik ben getrouwd met Joanne en we hebben een lieve dochter van alweer 8 maanden, Anna.
Mijn werk is aan de Protestantse Theologische Universiteit (Amsterdam), waar ik Universitair Docent Nieuwe Testament ben. Voor het beroepingswerk mag ik vooral op theologie en muziek letten – mijn favoriete combinatie!
Kan de nieuwe dominee ons theologisch helpen, uitdagen en verrassen? Ik weet niet of ik ook in de gaten moet houden of zij of hij muzikaal is … Ik denk dat het er eerder om gaat of er een klik is met de veelkleurige manier waarop muziek een rol speelt in onze kerk.
De commissie is een mooie afspiegeling van de KGK, lijkt me. Samen kerk zijn, dat doen ook door met deze mensen op zoek te gaan naar een opvolger van Pijlman, Grandia en Scholte. Ik heb eerlijk gezegd een lichte voorkeur voor een vrouw.

Herman Koetsveld (adviseur)

De vraag kwam naar mij toe: of ik consulent wilde worden voor de beroepingscommissie van de Keizersgracht-gemeente. Ja, dat wil ik wel. Als predikant van de Westerkerk is dit immers een mooie kans om jullie als mijn kerkelijke buren beter te leren kennen. De kerkorde schrijft voor dat er een predikant uit de omgeving van de gemeente tijdens een beroepingsprocedure meekijkt, meedenkt en zo nodig adviezen geeft aan de beroepingscommissie. Het is voor de gemeente en voor de collega’s die reageren op de vacature immers een belangrijk proces, waarvan over en weer veel afhangt. Zo zie ik mijn ‘rol’ dan ook: dragen alle stappen die gemaakt worden bij aan een zorgvuldige besluitvorming. En ook: hoe is ‘de geest’ van het proces?
Ik kijk uit naar een mooie samenwerking met de beroepingscommissie te komende tijd!