Jacoba van Tongerenlezing teruglezen?

Jacoba van Tongeren Op 14 september werd in de Keizersgrachtkerk de 1e Jacoba van Tongerenlezing gehouden: een nieuwe, tweejaarlijkse lezing, ingesteld door de Protestantse Kerk Amsterdam en gehouden door vrouwen uit de christelijke traditie, die in verzet komen tegen onrecht, net als Jacoba van Tongeren, die in de Tweede Wereldoorlog 'Verzetsgroep 2000' leidde en o.a. door het smokkelen van voedselbonnen velen het leven redde.
In deze eerste editie werd de lezing gehouden door schrijfster en filosofe Désanne van Brederode en werd een co-referaat gehouden door Annette Kouwenhoven, actief in het werk voor uitgeprocedeerde asielzoekers in Amsterdam en drijvende kracht achter Amsterdam City Rights.

Désanne van Brederode is al sinds 2012 betrokken bij het lot van Syrische vluchtelingen in ons land door middel van Het Syrische Comité. Daarin komt ze met gevluchte Syriërs in actie voor een vrij en democratisch Syrië en tegen de gruweldaden van president Bashar al-Assad. ‘Onze bezorgdheid over Syrië vindt weinig weerklank. Ondanks vele interviews en artikelen is het niet makkelijk om mensen te mobiliseren. Dat terwijl Assads oorlogsmisdaden niet slechts een bepaalde groep mensen treffen, maar de hele wereld aangaan.’ Van Brederode is onder de indruk van het levensverhaal van Jacoba van Tongeren en vond het een eer om de lezingen af te mogen trappen.

Voor wie het gemist heeft of nog eens wil 'terugbladeren': hier kunt u de lezing van Désanne van Brederode in zijn geheel nog eens nalezen of downloaden.