Kille nacht in de Keizersgrachtkerk

Voor het vijfde achtereenvolgende jaar heeft de gemeente Amsterdam in de afgelopen maanden aaneengesloten winteropvang voor dak- en thuislozen georganiseerd. De opvang was gepland van 1 december tot 1 april. Daarna sloot de opvang. De vrieskou trok zich daar echter niets van aan en de nachten bleven winters.
Amsterdamse kerken organiseerden daarom vanaf 1 april in een estafette 12 ‘Kille Nachten’ om hier aandacht aan te geven. Zo ook de Keizersgrachtkerk. Afgelopen zondag 7 april kreeg een groep van ongeveer 60 jonge ongedocumenteerden die door de sluiting van de winteropvang in Amsterdam geen onderdak meer hebben, onderdak in de Keizersgrachtkerk. De groep heeft ondanks dringende pleidooien aan de gemeenteraad nog steeds geen vaste plek om te slapen.
Veel van deze -zeer jonge mensen zijn ‘Dublin-claimanten’, dwz ze zijn in een ander land in Europa aangekomen en daar geregistreerd. Vaak is dat Italië, waar ze met hun bootje landden. Uitzetting naar Italië zou rampzalig zijn omdat ze daar op straat moeten leven en erg veel geweld ervaren.