Verslag Solidariteitsfonds 2021

In het kort


In de afgelopen periode constateerde het Solidariteitsfonds dat de Corona-epidemie een behoorlijke weerslag heeft ook in Derde Wereld.
Net zoals in 2020 waren er een behoorlijk aantal aanvragen die direct te maken hadden met deze epidemie.
Vooral de arme bevolking heeft veel te lijden onder deze uitbraak. In veel landen raakten mensen zonder werk, wat uiteraard direct gevolgen heeft voor hun inkomen.
Geen werk, geen geld, geen eten.
Vanwege de epidemie werden vaak beschermende kleding en hygiëneartikelen aangevraagd.
Op aanvragen die Corona-gerelateerd waren, hebben wij snel gereageerd, door directe financiële steun te verlenen.

Feest van solidariteit en hergebruik 2019

Opbrengst: € 1860,05 !

Zaterdag 16 november om 13.00uur gaan we open. Er wordt lekker gesnuffeld en gekocht. Ja de spullen krijgen weer een nieuw leven, Kadootjes worden ingekocht, met blije en tevreden gezichten vertrekken de mensen met gevulde tassen.
De keuken is weer erg belangrijk. Onder het genot van koffie en thee met, of lekkere soep, of broodjes kroket worden fijne gesprekken gevoerd. Ook met mensen die de KGK-kerk niet kennen. Op zondag gaat het als vanouds, kijken, eten en drinken en kopen! Het geld stroomt binnen. Het is een feest van ons allemaal.

Alles voor goede doel

Weken van te voren begint het al:

Inzamelen voor alternatieve Sinterklaasmarkt 2019

Het Solidariteitsfonds organiseert weer de Jaarlijkse KGK St-Solidariteits-Markt voor het goede doel, projecten in Afrika, Azië en Latijns America, op zaterdag 16 en zondag 17 november.

Een nieuw leven voor uw spullen
We willen weer veel verkopen zowel voor jong als oud. Maar daarvoor hebben we uw steun nodig. U heeft vast veel in de kast staan wat niet meer gebruikt wordt en dat is fijn voor ons.

  • Het is wel belangrijk dat de artikelen er goed uit zien
  • Naast speelgoed en kinderdingen mag je/u ook andere mooie verkoopbare spullen meenemen! Want het is voor jong en oud.
  • Eigen creaties (jam, koek, taart, zelf gemaaktje kadootjes etc)

Vraag familie, buren en vrienden of ze spullen kunnen missen. Iedereen kan en mag meedoen.
Niet alleen kunnen we de spullen goed gebruiken, ook ideeën voor leuke geld-wervende activiteiten zijn van harte welkom! En natuurlijk zijn er ook marktverkopers nodig. Laat je talenten zien!

Inleveren van spullen kan in de Keizersgrachtkerk, bij de koster Henk-Jan (tel. 6266868).

Zegt het voort!
Alvast bedankt namens het Solidariteitsfonds,

Simon Bal( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. )
Reiny van Twillert (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

Koningsdag en de KGK-toiletten

 

Foto1

Foto2

Foto3

27 april, de Keizersgrachtkerk is weer open. De banner met “Nette Toiletten” wappert goed zichtbaar over de Keizersgracht.
Mensen in nood kunnen hier naar het toilet, maar voor het goede doel moet men een euro betalen.
Honderden mensen komen langs. Ze zijn verbaasd dat dit in de kerk kan en mag.
Heel veel vinden het fantastisch dat de opbrengst voor het goede doel is. Vaak wordt er nog een extra fooi gegeven.
We hebben foldertjes van het Solidariteitsfonds.
Er wordt gevraagd: Waar komt het terecht en wat wordt er mee gedaan? Er klinken enthousiaste reacties over de projecten.
“Dat vindt ik nou goed dat een kerk dat doet; wordt vaak gehoord. Maar ook: Is dit geld voor Jezus, daar doe ik graag aan mee.
Vaak komen hele volle boten aangemeerd en moeten veel mensen heel nodig. Dan is het hard werken om het goed te laten verlopen en de toiletten ook weer schoon te krijgen.
Maar de blije en enthousiaste mensen geven ons een extra kick.
Het was een koude, soms wat regenachtige dag, We waren dus extra blij met de opbrengst: We hebben totaal € 1017,47 ontvangen.
Dankzij onze geweldige vrijwilligers kunnen we elk jaar het uitdagende KGK toiletten project doen. Iedereen van harte bedankt en weer tot volgend jaar.

Feest van de Solidariteit, 2018

 

Ruim twee projecten gefinancierd met € 2136,60. Wat een bedrag!

10 en 11 november. De drukte is voorbij, het feestgevoel blijft. We hebben het gevoel dat de Sints Solidariteits Markt steeds meer in het hart van de KGK-kerk zit. Zoveel mensen deden mee en waren betrokken. Dank je wel voor het geven van zoveel prachtige spullen. Dank je wel voor het kopen van de prachtige spullen!

Maar het gaf nog zoveel meer. Er was een super gezellige sfeer. Heerlijke kroketten, nu ook met de vegetarische. Van de meegebrachte koeken en taarten werd volop gesmuld,. De peren actie was een geweldig succes. Ja we konden mensen verleiden om de potjes peren en siroop te kopen, Dit voor de mensen die niets anders nodig hebben. Ja we blijven vernieuwen om onze opbrengst te vergroten. En hebben jullie die mooie sieraden gezien?

 

We deden mee aan de circulaire economie. Vele goederen krijgen een nieuw leven en staan nu ws op een nieuw plekje. Mooi om daaraan mee te werken. En dan al die boeken. Hoewel je boeken op de markt brengt, koop je toch weer een aantal andere boeken. Ruilen voor het Goede Doel,

 

Zoals misschien opgemerkt was, hingen er de tabellen waarop je kon lezen welke projecten er dit jaar gesteund zijn. 16 projecten van € 900,--. We zijn heel erg blij dat we, met de steun van voornamelijk KGK-leden, dit werk kunnen doen. Heel veel mensen uit verschillende werelddelen, voelen zich gesteund en krijgen zo een steuntje in de rug voor de goede en stimulerende acties die zij op touw zetten. Uiteindelijk gaat het daarom!!!

 

Dus nogmaals heel veel dank voor alles. Heel veel dank voor Henk-Jan, de koster die ons enorm geholpen heeft en aan onze geweldige Solidariteitsfonds-vrijwilligers, die altijd weer voor ons klaar staan.

Namens onze commissie van het Solidariteitsfonds

Reiny van Twillert

Impressie van de projecten 2018 van het Solidariteitsfonds.

Wij willen u graag informeren over de aangevraagde projecten van begin 2018.

In die periode werden bij het fonds een tiental aanvragen ingediend, waarvan wij een achttal financieel steunen met een totaal bedrag van € 7.883,-.

Een aanvraag hebben wij afgewezen, de aanvraag voldeed niet aan de uitgangspunten van het Solidariteitsfonds.

Verder hebben wij nog een lopende aanvraag waarop nog verdere informatie moet worden ontvangen.

Uit het Werelddeel Afrika kwamen acht aanvragen, vanuit Indonesië één aanvraag en dat zelfde geldt voor Mexico.

De aanvragen bestonden uit verzoeken voor het aanleggen van een waterput, het installeren van pompen zowel handmatig als elektrisch aangedreven.

Een verzoek om de aankoop van waterfilters mogelijk te maken.

Verder een verzoek van boerinnen die samen een coöperatie vormen tot aankoop van landbouwgrond om de exploitatie rendabeler te maken zodat men naast het voorzien in eigen behoefte ook producten naar de markt kan brengen voor de verkoop.

Voor schoolgaande kinderen het verzoek om kledingstoffen aan te kopen en daarna te confectioneren door plaatselijke mensen.

Een voorbeeld hoe het mes aan twee kanten snijdt.

Een verzoek uit Mexico om het mogelijk te maken creatief materiaal aan te kopen dat gebruikt kan worden bij het verwerken van traumatische ervaringen van kinderen die met elkaar in een kinderhuis verblijven en daar onderwijs genieten.

Over activiteiten die wij als werkgroep in de afgelopen periode hebben uitgevoerd leest u verder in dit blad.

Om nog meer informatie over het fonds te verkrijgen, bezoek onze website.

In de maand september hopen wij als werkgroep nieuwe aanvragen te bespreken en als het mogelijk is die ook tot uitvoering te brengen.

Hartelijk dank voor uw belangstelling en financiële ondersteuning.

Simon Bal.

Secretaris van het Solidariteitsfonds.

Koningsdag 2018

Koningsdag1

Het was weer zo ver: nette toiletten in onze kerk, opengesteld voor de passanten, tegen betaling van 1 euro.
Opbrengst voor een goed doel: projecten van het Solidariteitsfonds van onze kerk.

Henk Jan was al vóór 9 uur in de kerk en had koffie. Dineke kon nog vóór het klaarmaken van een grote pan champignonsoep, haar eerste kopje koffie drinken. De soep was al bijna klaar toen Jaap Boomsma en Klaas met een stapel flyers de straat op gingen om op de nette toiletten te wijzen.

Al gauw kwamen Paul Vlaanderen, Simon en Nellie, Nico, Tjada , Saarke, later Janneke, Agnes, Kees,Marcel en Reiny binnen.
Het was een hele klus om de traktatie, oranje tompoucen, op te eten. Het bleek het beste te gaan met tien vingers, wat voor veel plezier zorgde.

Koningsdag 2018: Keizersgrachtkerk voor de Hoge nood

Op 27 april is de Keizersgrachtkerk open van 12.00 tot 18.00 uur. Dit met een speciaal doel! Er hangt een groot spandoek met het opschrift "Nette toiletten"

De vrijwilligers van het Solidariteitsfonds zijn druk in de weer. Voor een euro mag je de kerk in en gebruik maken van het toilet. Maar er is ook een standje met leuke spulletjes en er is ook koffie en thee.

Wil je de kerk bekijken? Het kan allemaal. De opbrengst is voor het goede doel. We hebben de ervaring dat dit door de gebruikers heel erg op prijs wordt gesteld. Voor een 2e gebruik worden zelfs meer vrienden meegenomen!. We komen graag terug
en het zijn echt “nette toiletten”.

Ook dit jaar zal het KGK-Solidariteitsfonds deze euro’s gebruiken voor diverse projecten.

Zoals waterputten in Ghana, aankoop landbouwgrond in Congo en teken,- en schildermaterialen voor getraumatiseerde kinderen in Mexico.

De mensen van de projecten in al die landen ervaren de sponsoring als een steun voor hun enorme inzet daar.

Dus ook deze Koningsdag bent u/jij van harte welkom in het kleine kamertje van de Keizersgrachtkerk.

Wij ontvangen iedereen graag

Namens het Solidariteitsfonds

Reiny van Twillert

KGK-gemeentemaaltijd op 21 februari

Smaken van de wereld - KGK-gemeentemaaltijd op 21 februari, 18.30uur

gemmlt 1gemmlt2

 

 

Hartelijk welkom op de wereldmaaltijd van het Solidariteitsfonds.

Wij willen jullie verrassen met lekker eten, waarbij smaken vanuit verschillende delen van de wereld de zintuigen prikkelen. Inspiratie voor de gerechten halen we uit de landen, zoals Nicaragua, Mozambique of Zambia.

 

Een wereldmaaltijd, omdat wij daar, uit deze delen van de wereld, projecten gesteund hebben. Het geld wat naar deze bijzondere projecten is gegaan heeft echt een verschil gemaakt. We hebben in 2017 o.m. deze drie projecten in het kader van drinkwater gesponsord vanuit het Solidariteitsfonds. Henk Holtslag is onze contactpersoon en is heel direct bij het werk betrokken geweest.

 

Tijdens de maaltijd zal Henk Holtslag een korte impressie geven van de projecten. Er zijn waterputten gemaakt en waterfilters verstrekt. Toegang tot schoon water heeft het leven daar enorm verbeterd. Kunnen wij ons er iets bij voorstellen? Henk kan ons verhalen van ver vertellen. Op die manier komt de wereld wat dichterbij en deze verhalen zullen ons zeker verwarmen.

 

Na de maaltijd zal er ook nog gelegenheid zijn om met Henk door te praten over het hoe en waarom van de projecten. (van 20.00 tot 21,00u)

 

Wees dus van harte welkom.

Maar we willen graag weten of je komt ivm het koken.

Graag, geef dat even door?. Prijs maaltijd: € 5,--

 

Adres: Keizersgracht 566; Koster Henk/Jan: 020 6266868

Of per mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Sinterklaasmarkt 2017

€ 1838.42 voor de projecten van het Solidariteitsfonds, Super!

De KGK Alternatieve Sint Markt was zeer geslaagd. Gezellig; bruisend. Prachtige spullen, mooie boeken, lekker eten en drinken. Maar bovenal weer heel veel mensen die zich gezamenlijk inzetten voor de projecten die het Solidariteitsfonds weer kan steunen.

Wat zijn de ingrediënten voor dit gezellige feest? Ik denk dat het vooral komt door traditie van “geven en delen”. Wat zouden we moeten beginnen als er niet een grote stroom van de meest prachtige spullen naar de KGK-kerk was gebracht en de dozen met de meest gevarieerde boeken. Daarvoor onze grote dank.

Vervolgens hopen wij op de vele kopers. Spannend of al deze spullen weer een mooie plek krijgen. Gaat die kringloop weer draaien? We hebben onze trucs: lekkere kroketten, soep en koffie en thee met heel veel lekkers. En dit voor een zeer schappelijke prijs. Ja, dat helpt. Familie en vrienden en buren werden opgetrommeld.
En ja hoor, ze zijn weer in groten

getale gekomen. Ook daarvoor onze dank.

En dan de markt?

Mensen vroegen of het wel een echte Sinterklaasmarkt was? Ja, ten dele. Sommige mensen kopen de spullen voor hun kadootjes. Maar daarbij is het vooral dat de spullen hergebruikt worden en dus weer een nieuw leven krijgen. Een alternatieve economie lijkt het, en hierbij vooral, dat mensen spullen kopen voor het goede doel, voor de mooie projecten van het Solidariteitsfonds.

Voorbeelden van projecten die we dit najaar ondersteunden zijn:

Meubilair voor opvanghuis voor straatkinderen in Recife in Brazilië met € 900,-- Omheining voor een inkomsten-verwervende tuin voor 600 vrouwen in Lamins Village in Gambia €900,--; En het opknappen en inrichten van een winkel, waar eigengemaakte producten verkocht kunnen worden, t.b.v. school en naaiatelier; Bakka, Bangladesh € 900,--. Wij kunnen met de opbrengst van deze markt twee van deze projecten subsidiëren.

De overgebleven spullen hebben allemaal een goede bestemming gekregen. De kinderspelen zijn naar de St. Vrolijkheid in Vijfhuizen gebracht voor asielkinderen. Een aantal dozen met mooie spullen zijn voor vluchtelingen en mensen die net een status hebben gekregen. En het laatste restje is naar de kringloop gegaan.

Extra blij zijn we met de vrolijke fijne sfeer in de Keizersgrachtkerk. Zoveel mensen hebben keihard gewerkt, want het is echt een klus. Zie onze foto collage!!! (Agnes)

Dus echt uit de grond van ons hart… hartelijk dank voor iedereen, en een warm applaus voor de onmisbare zeer hardwerkende vrijwilligers

Namens het Solidariteitsfonds

Simon Bal en Reiny van Twillert

Foto Sintmarkt 2017

  • 1
  • 2