Klimaat&Geloofgroep

Binnen de Keizersgrachtkerkgemeente bestaat een lange traditie van groen, milieubewust denken. In 2013, toen het besef van de toenemende gevaren door klimaatverandering steeds urgenter werd, is binnen onze gemeente de Klimaat&Geloofgroep opgericht. Deze groep houdt zich bezig met onderwerpen rondom klimaat/klimaatverandering en milieu/milieuvervuiling en stelt zich ten doel de kennis hierover bij gemeenteleden te vergroten en de bereidheid om klimaatverandering en milieuvervuiling tegen te gaan te vergroten.
Daartoe worden regelmatig informatieavonden georganiseerd over alles wat met klimaatverandering en duurzaamheid te maken heeft. Zo kwam iemand van Urgenda vertellen over de wereldwijde gevolgen, was er een avond over desinvesteren (hoe beleg je zo, dat je geld niet wordt gebruikt in de fossiele industrie?) en is er een avond georganiseerd waar biologische en 'traditionele' boeren vertelden over nieuwe initiatieven in akkerbouw en veeteelt.
De Klimaat&Geloofgroep is ook betrokken bij de voorbereiding van kerkdiensten die met enige regelmaat gehouden worden, waarin met elkaar nagedacht wordt over inspiratie om de wereldwijde bedreiging van onze aarde tegen te gaan. Als we geloven dat 'God niet laat varen het werk van Zijn handen', wat betekent dat dan? Hoe kunnen we ons laten inspireren om dit vol te houden? Hoe geef je woorden aan gebed bij zo’n wereldomspannende bedreiging?

In 2016 is de Keizersgrachtkerk op initiatief van de Klimaat&Geloofgroep ‘Groene Kerk’ geworden, waarmee we ons als gemeente uitspraken om door te gaan op de lange weg naar duurzaamheid en het tegengaan van klimaatverandering. Eén van de eerste acties was daarbij de aanschaf van de zonnepanelen op het dak van de kerk.

De groep organiseert ook deelname aan demonstraties en acties om ook brede maatschappelijke en zeker ook politieke aandacht te vragen voor de milieu- en klimaatproblematiek. Ze heeft tevens de ambitie om ook binnen de andere protestantse kerken van Amsterdam klimaat-initiatieven te stimuleren.

In de rubriek ‘Groene blaadjes’ in het gemeenteblad ‘Kerk in de Stad’ wordt regelmatig verslag gedaan van onze activiteiten of van nieuws op het gebied van duurzaamheid en klimaat dat we met de gemeenteleden willen delen.