Nieuwsberichten van de laatste tijd...

Over verzet en vrijheid

Artikel verschenen

Op zondag 5 mei vierden wij in de Tuinzaal van de Keizersgrachtkerk, zoals elk jaar, met gemeenteleden, buurtgenoten en andere belangstellenden de jaarlijkse vrijheidsmaaltijd. Het is ieder jaar weer een goede gelegenheid en een passende plaats (de Tuinzaal is precies de plek waar vroeger, ook in de oorlogsjaren, de kosterswoning van de Keizersgrachtkerk was) om lekker met elkaar te eten en verhalen met elkaar te delen. Verhalen waarin we verbinding zoeken met elkaar. Hoe kunnen we met verschillende achtergronden in vrijheid samen leven? Voor ons is gezelligheid en samen eten een begin! Zo zijn we in vrijheid verbonden met elkaar, met de stad, met onze verhalen en staan we in dit Huis van Verzet samen stil bij het oorlogsverleden.

De Keizersgrachtkerk is een van de vele 'huizen van verzet' in Amsterdam. Komend najaar

Kille nacht in de Keizersgrachtkerk

Voor het vijfde achtereenvolgende jaar heeft de gemeente Amsterdam in de afgelopen maanden aaneengesloten winteropvang voor dak- en thuislozen georganiseerd. De opvang was gepland van 1 december tot 1 april. Daarna sloot de opvang. De vrieskou trok zich daar echter niets van aan en de nachten bleven winters.
Amsterdamse kerken organiseerden daarom vanaf 1 april in een estafette 12 ‘Kille Nachten’ om hier aandacht aan te geven. Zo ook de Keizersgrachtkerk. Zondag 7 april kreeg een groep van ongeveer 60 jonge ongedocumenteerden die door de sluiting van de winteropvang in Amsterdam geen onderdak meer hebben, onderdak in de Keizersgrachtkerk. De groep heeft ondanks dringende pleidooien aan de gemeenteraad nog steeds geen vaste plek om te slapen.
Veel van deze -zeer jonge mensen zijn ‘Dublin-claimanten’, dwz ze zijn in een ander land in Europa aangekomen en daar geregistreerd. Vaak is dat Italië, waar ze met hun bootje landden. Uitzetting naar Italië zou rampzalig zijn omdat ze daar op straat moeten leven en erg veel geweld ervaren.

‘Art stations of the Cross’ in de Keizersgrachtkerk

Tijdens de Veertigdagentijd (6 maart t/m 21 april 2019 ) maakt de Keizersgrachtkerk deel uit van de internationale expositie ‘Art stations of the Cross’: een pelgrimage langs veertien moderne kunstwerken op locaties in het centrum van de stad. De kunstwerken verbinden het lijden van Jezus met vormen van lijden en onrecht in heden en verleden.

Praktische informatie Klimaatmars 10 maart

2 maart 2019

Op 10 maart gaan we in Nederland de straat op voor een goed en eerlijk klimaatbeleid. 'Groene kerken' heeft kerken gevraagd gezamenlijk deel te nemen aan deze mars. Voorafgaand aan de Klimaatmars, die om 13.00 uur start op de Dam, komen de diverse kerken samen in de Dominicuskerk (Spuistraat 12). Van daaruit zal ook gezamenlijk richting Dam getrokken worden.
Inmiddels hebben kerken ook een brief ontvangen met praktische informatie over de mars en de gezamenlijke deelname. Handig om tot je te nemen, natuurlijk. Daarom kunt u deze brief hier op de pagina van de Klimaatgroep lezen.

Nieuws van de Klimaat&Geloof-groep

Klimaatmars op 10 maart

Op 10 maart gaat Nederland de straat op voor een goed en eerlijk klimaatbeleid. Ook de Nederlandse kerken doen mee. Kerken in Amsterdam starten in de Dominicuskerk om 12.30 uur. Vandaar samen naar de Dam. Inzet zal zijn: ‘Een veilige toekomst. De grote vervuilers moeten eerlijker betalen. Genoeg getreuzeld. Het klimaat wacht niet!’

Contact: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Lees verder op de pagina van de Klimaat&Geloof-groep

Actie Kerkbalans 2019 - Geef voor je Keizersgrachtkerk

Geef voor je kerk 294x300 294x300Als Keizersgrachtkerkgemeente zijn we van betekenis voor elkaar, voor de stad en voor de wereld. De kerk krijgt geen subsidie en is grotendeels afhankelijk van de bijdragen van onze leden. We zijn actief op allerlei gebied – kijk maar op deze website. Belangrijk werk dat mogelijk wordt gemaakt door de giften.

Eind januari valt bij al onze leden en betrokkenen de brief van Actie Kerkbalans op de deurmat. Je financiële bijdrage is heel welkom. Het motto is: Geef voor je Kerk.

Niet ingeschreven, geen brief en toch een bijdrage geven? Maak gerust gebruik van deze online mogelijkheid om je gift voor de Keizersgrachtkerk direct over te maken!

Hartelijk dank voor uw steun!

Regenboogvlag uit bij Protestantse Kerken Amsterdam

Positief gebaar als reactie op Nashville verklaring

Bij verschillende kerkgebouwen van de Protestantse Kerk Amsterdam (PKA), waaronder de Keizersgrachtkerk, zijn regenboogvlaggen uitgegaan als reactie op de Nashville verklaring. Daarmee wil de kerk duidelijk maken dat iedereen welkom is, los van de seksuele geaardheid.

Kerstviering met kerstlunch: Welkom in de stal

Buiten koud en donker,
sterren zonder tal.
binnen ben jij welkom,
welkom in de stal.

Koningen en herders
volk van overal
vee, een kind, zijn ouders
allemaal in de stal.

’t Wordt al aardig vol zo
en of ’t passen zal?
Kom maar, jij bent welkom,
welkom in de stal.

Kom op vrijdag 21 december naar de kerstviering in de Tuinzaal van de Keizersgrachtkerk. Maak kennis met de figuren uit de Kerststal. Met Jozef en Maria, de os en de ezel, de engelen, de herders en de wijzen. Hoor wat zij te vertellen hebben over het kind in de kribbe. De korte impressies worden afgewisseld met bekende kerstliederen. Na de viering rond de Kerststal lunchen we met elkaar en is er tijd voor ontmoeting.
Iedereen is welkom in de stal: jong en oud!

Opgeven kan via e-mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (graag vóór 17 dec.; vermeld eventuele dieetwensen).
Inloop: vanaf 10:00 uur
Aanvang programma: 10:30 uur
Einde programma: 13.15 uur

Kerststal “Doe als God, word mens!”

Dit zinnetje uit een Kerststal in Heidelberg werd ons thema voor de Advent en deze Kerststal inspireerde ons om ook een Kerststal te gaan maken. Enkel met deze woorden gingen we aan het werk en inspireerden we elkaar. Zo kwam er meer uit onze handen dan we voor mogelijk hadden gehouden. Het maken van de Kerststal inspireerde ons weer voor de inhoud van de adventsdiensten.

Engel

Nieuwsgierig geworden?
Kom onze kerststal bewonderen: Tijdens de adventsdiensten op zondagmorgen (10.30)

  • 2 december Losvast
  • 9 december Reusachtig klein
  • 16 december Geuren en kleuren
  •  23 december Buiten de lijntjes

Of kom naar de Kerstal kijken tijdens openstelling van de kerk:

  • Zon 9 dec 14.00 -16.00
  • Zat 15 dec 11.00-16.00
  • Zo 16 dec 14.00-17.00
  • Za 22 dec 11.00-16.00
  • Zo 23 dec 14.00-16.00
  • Wo 26 dec 12.00-15.00

Tijdens de openstellingen zal er vaak live muziek gemaakt worden!