KG-Krantje

Het KG-Krantje is het wekelijkse mededelingenblad van de Keizersgrachtkerkgemeente

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.:
Joost Koedijk en Dick ter Steege
Kopij ingeleverd voor vrijdagavond 22:00uur wordt de volgende zondag opgenomen.
Wilt u het KG-krantje wekelijks per e-mail ontvangen? Stuur dan een berichtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of meldt u zich hier online aan.

Zondag 31 mei 2020

Online vieren verlengd tot 1 juli 2020
Het moderamen heeft in overleg met de stuurgroep van de Werkgroep Morgendiensten besloten dat de huidige vorm van online vieringen (zonder bezoekers) wordt voortgezet tot 1 juli. Wel wordt het vanaf 1 juni mogelijk voor mensen van de voorbereidingsgroep om in de dienst aanwezig te zijn en indien gewenst extra muzikanten. Het maximaal aantal aanwezigen in de kerk is vanaf 1 juni gesteld op 30 mensen.
Voor het houden van kerkdiensten met (maximaal 30 aanwezigen) is vanaf 1 juni een gebruiksplan voorgeschreven. Het vraagt volgens ons meer tijd om tot een goed doordacht gebruiksplan te komen, dat zowel voor vieringen als andere activiteiten zal gaan gelden. Daarom blijven de vieringen tot 1 juli in de huidige vorm, dus zonder bezoekers.
De komende periode wordt gebruikt om het gebruiksplan op te stellen en de mogelijkheden te onderzoeken van vieringen met bezoekers. We zoeken hierbij naar een viering waarbij de voorgeschreven richtlijnen in acht kunnen worden genomen en waarbij ook oog blijft voor de groep mensen die vanaf een andere plek dan de kerk meevieren. Zodra hierover meer duidelijkheid is wordt de gemeente uiteraard op de hoogte gesteld.
De slotzondag 28 juni is (dus) een online viering, waarin Gerhard Scholte voorgaat. Zijn afscheidsdienst is verplaatst naar zondag 20 september.

Diensten zijn online te volgen via https://www.keizersgrachtkerk.nl/kerkdiensten/kerkdienst-live. U kunt daar ook de liturgie en het KG-krantje vinden.
Natuurlijk kunt u ook later de kerkdienst naluisteren via https://www.keizersgrachtkerk.nl/kerkdiensten/kerkdienst-gemist.

Voor uw bijdrage voor de collecten kunt u de GIVT-app gebruiken, de Ideal button op de site of de rekeningnummers van kerk en diaconie (zie hieronder). Wat via Ideal gegeven wordt zal verdeeld worden tussen diaconie en kerk (naar verhouding van eerdere collectes).

Als u voorbeden wilt vragen voor iets of iemand, mail deze gerust naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., graag uiterlijk zondagochtend 9.15 uur.

Collecten

Diaconie collect 1: Individuele Hulpverlening
Eén van de taken van de diaconie is "Individuele Hulpverlening". Daarbij ondersteunt de diaconie diverse mensen binnen en buiten de KGK-gemeente die op een of andere manier in financiële nood zijn geraakt. Soms doet iemand in een moeilijke periode een beroep op de diaconie. Bijvoorbeeld als er sprake is van een huurachterstand, of bij de betaling van gas en elektra, bij verhuiskosten, voor schoenen en kleding in barre omstandigheden en soms geeft een diaken geld voor eten als iemand niets meer heeft (een noodpenning om de dag door te komen).

Kerkcollecte 2: Pinksterzendingscollecte, jonge kerk in Marokko
In Marokko is het niet toegestaan om christen te zijn, behalve voor niet-Marokkanen. Steeds meer migranten willen via de woestijn en Marokko Europa bereiken, maar stranden in dit Noord-Afrikaanse land. Velen zijn christen. Ook komen steeds meer christenen uit andere Afrikaanse landen in Marokko studeren. Hierdoor groeit de kerk in Marokko. Deze kerk leidt predikanten en leken op, bevordert de dialoog tussen verschillende religies en culturen en biedt hulp aan gestrande migranten die, vaak slachtoffer van mensenhandel, getraumatiseerd en totaal berooid zijn. Kerk in Actie steunt dit werk. Collecteert u juist met Pinksteren mee voor deze kleine maar groeiende kerk in Marokko? www.kerkinactie.nl/kerkmarokko

Collecte 3: Werk in de eigen gemeente

Overige mededelingen

Bijeenkomsten van maximaal 30 personen weer mogelijk in de kerk.
Vanaf 1 juni mogen er bijeenkomsten gehouden van maximaal 30 personen, die tot die datum niet toegestaan waren. Groepen van onze gemeente kunnen in beginsel weer gebruik maken van (vergader)ruimten in de kerk en in de Kerkstraat 107. Natuurlijk is reservering van ruimten bij Henk-Jan Bustraan altijd - en zeker in deze tijd - noodzakelijk. Ook is de verhuur van ruimten weer mogelijk. Zowel groepen van de gemeente als huurders die ruimten willen gebruiken, dienen zich te houden aan de maatregelen die in het gebruiksplan staan. Zij worden van te voren daarover ingelicht. 
Voorwaarde voor deze gedeeltelijke opening is dat er een gebruiksplan is opgesteld. De wijkraad heeft het moderamen gemandateerd om een voorlopig gebruiksplan vast te stellen dat van toepassing is tot en met 30 juni. Dat is op 28 mei gebeurd. Het gebruiksplan is voorbereid door onze koster-beheerder die daartoe overlegde met de beheergroep. Daarnaast heeft de wijkraad over de vieringen op zondag besloten om in de maand juni de online vieringen zonder bezoekers voort te zetten.  Wel kunnen er iets meer mensen met een rol in de dienst, aanwezig zijn, met een maximum van 30, bijvoorbeeld de leden van de voorbereidingsgroep van (de desbetreffende serie van) diensten. Op 18 juni hoopt de wijkraad een gebruiksplan vast te stellen voor bijeenkomsten met maximaal 100 personen. Deze zijn namelijk vanaf 1 juli a.s. toegestaan. Daardoor zullen ook weer zondagse vieringen mogelijk worden met meer mensen dan het zeer beperkte aantal sinds medio maart. Het exacte aantal personen dat bij de zondagse vieringen in de kerk aanwezig kan zijn, wordt nader bepaald. We staan een voorzichtig beleid voor. Niettemin zijn we blij met het perspectief dat mensen op zondagochtend weer naar onze geliefde kerkzaal kunnen komen.

Herdenking ‘Corona in Amsterdam’ met burgemeester Halsema vanuit de Westerkerk
Op initiatief van de Protestantse Kerk Amsterdam is er op Pinksterzondag 31 mei a.s. een korte online-herdenking van de slachtoffers van COVID19. Burgemeester Femke Halsema zal daaraan een bijdrage leveren. We denken in deze bijeenkomst behalve aan de overledenen ook aan mensen die ziek zijn en aan familieleden en zorgprofessionals die met ingrijpende situaties worden geconfronteerd. Maar we willen ook vooruit kijken naar de nieuwe fase die aanbreekt, waarbij ondernemers in grote onzekerheid verkeren en mensen bezorgd zijn om hun baan. Ondertussen hebben de meest kwetsbaren, zoals dak- en thuislozen, het nog steeds zwaar te verduren.
De Raad van Kerken Amsterdam ondersteunt de semi-live-streaming vanuit de Westerkerk die om 12.00 uur wordt uitgezonden via www.protestantsamsterdam.nl Op datzelfde tijdstip zullen overal in Amsterdam de kerken vier minuten hun klokken luiden als hoorbaar teken van medeleven. Voorgangers zijn Tim Vreugdenhil, stadspredikant van de Protestantse Kerk Amsterdam (PKA) en Bas van der Graaf, predikant binnen diezelfde kerk. Evan Bogerd, organist van de Westerkerk, verzorgt de muzikale omlijsting.
We kiezen voor 31 mei omdat we als inwoners van Amsterdam op 1 juni naar een nieuwe fase gaan, met meer hoop maar met minstens zoveel onzekerheid. Het is die dag Pinksterzondag, een moment waarop de kerk hoopt op en bidt om begeestering. Dat geldt zeker in deze tijd, bij ‘het nieuwe normaal’. Wat onze levensovertuiging ook is, we hebben behoefte aan ‘goede spirit’. De kerk wil daar graag een bijdrage aan leveren.

Digitaal koffiedrinken
Goed nieuws voor wie het koffiedrinken in de Tuinzaal en de gezichten van mensen mist: ook op deze zondag drinken we na de viering ‘digitaal’ even ‘samen’ koffie. Ieder met koffie of thee. Marjies Rienderhoff is onze gastvrouw. U heeft nodig: een computer/tablet met camera en microfoon (of 'oortjes'/headset). Open in uw browser in de adresbalk de link aan het einde van dit bericht. U hoeft dan geen eigen account aan te maken. Een tweede mogelijkheid is dat u de ZOOM-app download, een eigen account aanmaakt, inlogt en vervolgens de link invult in de ZOOM-app. Tot dan! https://us02web.zoom.us/j/84016834496 

Zoom is bezig met een beveiligingsupdate. Het kan daarom zijn dat u bij het starten van de Zoom-app om een update gevraagd wordt. Dit verzoek kunt u accepteren.

Gevraagd: host voor Zoom-koffiedrinken
Al enige weken kunnen we na de online dienst digitaal koffiedrinken, via het programma Zoom. Het blijkt prettig als iemand tijdens dit uurtje gastvrouw/-heer is en het gesprek een beetje in banen leidt. Lijkt jou dit ook leuk om te doen, en heb je wat ervaring met online groepsbijeenkomsten, bijvoorbeeld via je werk of studie, dan horen we graag van je. Het koffiedrinken duurt een uurtje, en het 'hosten' rouleren we. En wees gerust: je hoeft als host niet iedereen van gezicht of naam te kennen. We helpen elkaar. Aanmelden of vragen: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (Berendien Bos)

Zomderdiensten: In de hoofdrol, archetypes uit films
Tijdens de zomervakantie van 5 juli tot en met 23 augustus gaan uiteraard de kerkdiensten gewoon door. Hopelijk gewoon in ons kerkgebouw met bezoekers! De afgelopen weken is echter gebleken dat de kerkdiensten via internet heel goed gevolgd worden. Dus hoe het dan ook is, we gaan van start met de voorbereiding. Zoals elke zomer wordt iedere dienst gemaakt door de liturg en uitlegger samen (in overleg met de muzikant) in plaats van met een voorbereidingsgroep. Vaak betekent dit dat 1 of 2 keer bij elkaar komen ter voorbereiding voldoende is. Ook is er geen maandagavondgroep, wel moet de liturgie zelf worden gemaakt. Het thema van de komende zomerdiensten is "In de hoofdrol". 
Voor deze periode ben ik op zoek naar liturgen die samen met de uitlegger de dienst willen vormgeven. (En koffiezetters als de diensten weer bezocht mogen worden.)
Deze zomer gaan de diensten over (hoofd)personen uit films. Welk personage maakte een onbeschrijfelijke indruk op jou ? En is misschien wel jouw (droom)voorbeeld, een inspiratiebron of juist helemaal niet. En waardoor komt dat?
Hoofdpersonen in verhalen (deze zomer dus uit films) zijn vaak gebaseerd op bepaalde archetypen en worden daarom direct sympathiek of juist onaardig gevonden. Dat zie je bijvoorbeeld bij de held en de bad guy. Denk bijvoorbeeld aan de karakters uit de Harry Potter films.
Volgens Carl Gustav Jung zijn archetypen structuren in ons ‘collectieve onbewuste’. Ze kunnen een automatisch gedachten- en gevoelspatroon oproepen. Om terug te komen op Harry Potter, niemand wil zich profileren als Voldemort. Dat is makkelijk. Maar dan? Sluit jouw voorkeur bijvoorbeeld meer aan bij de identiteit van de wijze (Hermelien) of de held (Harry)? Elk karakter heeft zichtbare en onzichtbare kenmerken. Het karakter bepaalt de manier waarop je je gedraagt, sociaal beweegt en hoe je laat zien wie je bent. Maar vooral komt een karakter terug in het gedrag. Bij archetypes kan je denken aan de held, de wijze, de autoriteit, de vrijbuiter, de naïeveling, de grapjas, de verzorger...
Wat is het archetype van jouw hoofdpersoon? Waarom? En is jouw favoriet nog te koppelen aan een verhaal of personage uit de bijbel? Hoe inspireert het jou voor je eigen leven?
Ik zie uit naar de filmverhalen, de personages, de persoonlijke kijk erop en naar een zomerperiode met mooie diensten. Maar dat kan niet zonder liturgen, dus geef je op bij mij, Pauline/Pien Koedijk.
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Orgelspel uit de Keizersgrachtkerk
Aja Leemans, een van de organisten van de Keizersgrachtkerk, is van plan om wekelijks een orgelkoraal van Bach op te nemen, te beluisteren via de site van de Keizersgrachtkerk. Nu het leven zich grotendeels online afspeelt, mag het orgel van de Keizersgrachtkerk ook online van zich laten spreken. Inmiddels zijn de opnames van de eerste koralen te beluisteren; via deze webpagina zijn de opnames te vinden.

Lief en leed in de Interne Nieuwsbrief van de Keizersgrachtkerk
In deze tijd van de coronacrisis is het initiatief genomen om een interne nieuwsbrief in het leven te roepen. Niet primair om de activiteiten in de Keizersgrachtkerk onder de aandacht te brengen (al mag dat ook), maar vooral om verbindende communicatie tussen de gemeenteleden mogelijk te maken.
Inmiddels zijn de eerste zeven nummers verschenen.
Iedereen mag bijdragen leveren. Stuur je bijdrage per e-mail naar de redactie op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
De interne nieuwsbrief wordt alleen gestuurd naar mensen die zich daarvoor aanmelden. De nieuwsbrief is bedoeld voor mensen die een band met de Keizersgrachtkerkgemeente hebben.
Via de website of een mailtje naar de Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. kun je je aanmelden voor deze nieuwsbrief. Via een link in de nieuwsbrief kun je je ook altijd weer afmelden.

Samen kerk zijn in tijden van corona
Het Covid-19-virus is besmettelijk. Maar geloof, hoop en liefde laten zich nog veel krachtiger overdragen! De beperkingen van nu nodigen uit tot vindingrijkheid en creativiteit. We kunnen juist ook deze dagen veel voor elkaar betekenen. Mensen laten weten graag iets te doen voor een ander die de deur niet uit kan: boodschappen, een klusje, iemand bellen voor wie het anders wel erg stil wordt. Dat is goed om te zien!

Voelt u zich kwetsbaar, ziek of bent u al wat ouder en hebt u ergens hulp bij nodig? Laat het weten! Hebt u wel tijd om wat voor een ander te doen? Laat het ook weten! U kunt hiervoor terecht bij:
• de contactpersonen van het KG-netwerk (zie de laatste pagina van elke KidS)
• de diaconie van de Keizersgrachtkerk, via: Tineke Buitenhuis, 06 49 93 41 82
• het Burennetwerk , tel. 020-6239771, Helpdesk bereikbaar: Maandag t/m vrijdag van 10.00 u tot 15.00 uur. E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Natuurlijk kunt u ook altijd contact opnemen met Gerhard Scholte (wijkpredikant; tel. 0640486034) of Hanna van Dorssen (ouderenpastor, tel. 06 43142786).

Het Burennetwerk (www.burennetwerk.nl; oorspronkelijk een initiatief van de Protestantse Diaconie Amsterdam, nu een zelfstandige organisatie) heeft in de afgelopen dagen ontzettend veel hulp van o.a. studenten aangeboden gekregen. Die hulp willen ze graag aan mensen in de wijken aanbieden. Het Burennetwerk kan mensen met een hulpvraag gratis koppelen aan 'goede buren' in hun postcodegebied.

Collecten in de coronacrisis
De penningmeesters van de diaconie en van de kerk vragen in deze bijzondere tijd de gemeente aandacht voor de collecten. Zij vrezen een sterke daling van opbrengsten, maar de doelen van de collecten zijn in deze tijd niet minder belangrijk. We mogen ze niet vergeten!
U kunt de GIVT-app gebruiken of de Ideal-button op de website (zie hierboven). U kunt ook direct uw bijdrage voor de diaconie overmaken NL25INGB0000870727, t.n.v. Diakonie Keizersgrachtkerk Amsterdam, o.v.v. voedselbank. Voor de kerkcollecte gebruikt u het rekeningnummer NL83INGB0004675575 t.n.v. Protestantse Gemeente - Kgk, Amsterdam.
Als u uw collecten overmaakt via de bankrekeningen zet u dan de datum van de kerkdienst erbij. Dan kunnen opbrengsten aangewend worden voor de doelen waarvoor in de desbetreffende dienst is gecollecteerd.

Bijbel-leeshuizen en gesprekskringen online

De bijbelleeshuizen en gesprekskringen zijn weer opgestart, nu online. 

Mededelingen in de dienst
Mededelingen kunnen altijd aangemeld worden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. maar ook tot 15 minuten voor aanvang van de dienst. In uitzonderlijke gevallen is het mogelijk zelf een mededeling te doen.

 

Zondag 31 mei 10:30 uur in de Keizersgrachtkerk-online:
Verwondering
in de serie 
Van chaos naar schepping
met Jan Krans-Plaisier

 
Klik hier voor informatie over kerkdiensten in de komende weken

 

De Keizersgrachtkerkgemeente is onderdeel van de Protestantse Kerk Amsterdam (PKA).
Als u de PKA geldelijk wilt ondersteunen, dan kan dat via rekening NL51INGB0004605050 ten name van Protestantse Gemeente - 11, Amsterdam.
De KGK heeft ook een eigen kas. Uit de inkomsten daarvan worden o.a. onkosten voor diensten en diverse activiteiten betaald.
Het rekeningnummer is NL83INGB0004675575 t.n.v. Protestantse Gemeente - Kgk, Amsterdam.
 
De Keizersgrachtkerkgemeente heeft een privacyverklaring dat via deze link is in te zien.