KG-Krantje

Het KG-Krantje is het wekelijkse mededelingenblad van de Keizersgrachtkerkgemeente

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.:
Joost Koedijk en Dick ter Steege
Kopij ingeleverd voor vrijdagavond 22:00uur wordt de volgende zondag opgenomen.
Wilt u het KG-krantje wekelijks per e-mail ontvangen? Stuur dan een berichtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of meldt u zich hier online aan.

Zondag 19 januari 2020

Diaconiecollecte: Gezamenlijke vrouwengroep Leger des Heils, Drugspastoraat en Straatpastoraat
Speciaal voor vrouwen zijn er iedere dinsdagavond in de oneven weken bijeenkomsten in de kerkzaal van het Leger des Heils. Tijdens deze avonden is er ruimte voor een kop koffie of thee en wordt er met elkaar gegeten. Na de maaltijd is er een gezamenlijke activiteit. De avonden zijn gratis en worden georganiseerd door het Leger des Heils, het Drugspastoraat en het Straatpastoraat. De collecte is ter financiële ondersteuning van de activiteiten.

Kerkcollecte: Collecte Missionair januari
Bijbelse verhalen nodigen je uit om deze te vertalen naar je eigen leven. Daarmee wordt het goede verhaal van God en mensen een spiegel voor ons dagelijkse leven. In de kerkdienst, in gespreksgroepen, tijdens catechisatie, bij bezoekwerk en op andere plekken zijn kerken bezig met dat goede verhaal. Een goed verhaal laat je namelijk niet koud, maar brengt je in beweging. Een goed verhaal houd je niet voor jezelf maar deel je met anderen. De Protestantse Kerk biedt hiervoor ondersteunend materiaal aan. Daarnaast worden andere initiatieven ontwikkeld om bijbelgebruik te bevorderen, bijvoorbeeld symposia. Collecteer in deze Maand van de Spiritualiteit mee voor het ontwikkelen van materialen en initiatieven die mensen binnen en buiten de kerk uitnodigen om de Bijbel te openen.

Gastverblijf voor ongedocumenteerden gezocht
Soms raakt een mens in crisis, bijvoorbeeld door een ernstige ziekte of het overlijden van een naaste. De kerk biedt ondersteuning bij het richting zoeken en het gaan van de levensweg. We vragen uw financiële ondersteuning voor dit belangrijke werk én gastverblijven voor ongedocumenteerden Kunt u wel eens logies geven aan een vluchteling ‘zonder papieren’? Voor een paar dagen, een week of max 2 weken? Een veilige slaapplek voor een vrouw (soms met kind) of een kwetsbare jonge man? Mensen die echt niet op straat kunnen slapen? In die tijd zoekt het Wereldhuis van de Protestantse Diaconie naar langer durende mogelijkheden van opvang en recht op verblijf.
Wanneer u zich hebt opgegeven als gastadres, kan het zijn dat u gebeld wordt om te vragen of logies op dat moment voor u uitkomt. U kunt altijd uw grenzen aangeven. Team Kerkbed zorgt er ook altijd voor dat de logee na de afgesproken tijd weer vertrekt. Team KerkBed maakt graag een afspraak met u! Opgeven bij: Elske Scholte (06-53338586) en Anna Verbeek.

Werkbezoek aan de nieuwe VoedselMarkt
Vanaf januari 2020 stapt de Voedselbank Amsterdam, uitgiftepunt Lutmastraat 61A, in samenwerking met de Sociale Kruidenier (project Protestantse Diaconie) over op een supermarktmodel, de VoedselMarkt. Een concept waarbij de klanten zelf hun producten kunnen gaan kiezen. Naast winkelen is er ruimte voor ontmoeting en een kop koffie, de kledingwinkel, het Repair Café en diverse activiteiten.
De voorbereidingsgroep voor de diaconale dienst ‘Geloven op maandag‘ (2 februari) brengt op maandagavond 20 januari, van 20.00 - 21.30 uur een werkbezoek aan de nieuwe VoedselMarkt. Je bent van harte welkom om mee te gaan. Meer informatie en aanmelden: Anna Verbeek (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

Gespreksmomenten KGK 2030
Het is bijna zover. De drie gespreksmomenten waarin we met elkaar spreken over de toekomst van de KGK. We hopen dat iedereen één van deze drie momenten aansluit! Donderdagavond 16 januari van 20 tot 22 uur of zondagmiddag 19 januari van 12.45 tot 14.45 uur (hierbij graag eigen brood meenemen) of dinsdagavond 21 januari van 20 tot 22 uur! Zou u zo vriendelijk willen zijn te laten weten op welk moment u aansluit, dat kan door een mailtje te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Als voorbereiding kun je alvast nadenken over een concreet moment of concrete gebeurtenis waarop/waardoor je dacht/wist/voelde: dáárom ben of was ik betrokken bij de Keizersgrachtkerkgemeente.

Workshop Werkgroep Morgendiensten
Op zaterdag 25 januari organiseert de Werkgroep Morgendiensten workshops voor iedereen die interesse heeft om coördinator van een voorbereidingsgroep te zijn.
Een workshop waarbij groepsdynamische processen centraal staan. Daarvoor wordt een professional ingehuurd, drs Trudy Struijs. Zij is opleider bij de Protestantse Theologische Universiteit, Amsterdam. Op haar website staat dat ze een ‘directe, openleggende, creatieve, structurerende stijl’ heeft. En dat ze gewaardeerd wordt om ‘(groeps)dynamisch inzicht en ruimte gevend werken’. Deze workshop is bedoeld om coördinatoren nog beter toerust voor het groepsproces waar zij mee te maken hebben. Bij dit deel kunnen zij extra aan groepsdynamische vaardigheden werken - vooral voor die situaties die soms lastig zijn.
Het tweede onderdeel deze middag is een workshop over muzikale mogelijkheden: van welke vormen van muziek kun je in een dienst gebruik maken. Dit is een vervolg op de muziekthemadag in november 2018.
Het programma ziet er als volgt uit:
12.00 uur-lunch
13.00 uur-vaardigheidstraining onder leiding van Trudy Struijs
15.15 uur - muziek in de dienst – een staalkaart aan mogelijkheden, Fred Tuinder
17.00 uur-afsluiting met een drankje
Er zijn nog een paar plaatsen beschikbaar op 25 januari – als je interesse hebt, geef je dan zo snel mogelijk op bij Reina Steenwijk (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) of Martine Koedijk (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).

Schrijven voor Amnesty
Sinds augustus worden medewerkers van de Colombiaanse mensenrechtenorganisatie dhColombia thuis en op kantoor in de gaten gehouden door onbekende mannen. Een van de werknemers is zelfs met de dood bedreigd.
In Guinee zijn op 14 november vijf activisten opgepakt omdat ze deelnamen aan een protest tegen een herziening van de grondwet. De activisten zijn aangesloten bij een coalitie die zich inzet voor meer democratie in het West-Afrikaanse land. Twee van hen hebben medische zorg nodig.
De 29-jarige advocaat Ali Jaseb Hattab al-Heliji is op 8 oktober ontvoerd. Twee dagen voor zijn verdwijning bedreigden mannen van de Irakese veiligheidsdienst hem. Ze zeiden dat hij moest ophouden met zich uit te spreken op Facebook over de vele demonstranten die gedood zijn tijdens de massaprotesten die begin oktober in Irak uitbraken.
Goed nieuws uit Slowakije
Vrouwen in Slowakije die een abortus overwegen, worden niet verplicht eerst een echo te laten maken van het embryo of de foetus. Een wetsvoorstel hiertoe is vandaag door het Slowaakse parlement verworpen.‘De uitslag van de stemming is een overwinning voor vrouwen,’ zegt Monica Costa Riba van Amnesty International. Het wetsvoorstel schond het recht op privacy en de reproductieve rechten van vrouwen – dat zijn alle rechten die samenhangen met de voortplanting. Er komt geen verslechtering van de zwaarbevochten rechten van vrouwen.

Nieuwjaarsbijeenkomst PKA
Vrijdag 24 januari ben je vanaf 17.00 uur van harte welkom op de nieuwjaarsborrel van de Protestantse Kerk Amsterdam, dit jaar in de Elthetokerk, Javastraat 118. Voor kinderen en tieners is er een apart programma dat gelijktijdig op dezelfde locatie plaatsvindt. Aanmelden is niet nodig.

Film op vrijdag
Op vrijdag 24 januari draait in de Tuinzaal ‘The Biggest Little Farm’ van documentairemaker John en kookblogger Molly Chester, die hun krappe appartement in Los Angeles verruilen voor 81 hectare kurkdroog land, waar ze een paradijs van biodiversiteit hopen te verwezenlijken. De film maakt duidelijk hoe idyllisch hun fantasieën waren. Appels, perziken, courgettes, pompoenen, bloemen! Kippen, eenden, koeien én een varken! Thuiskok Molly wil alles. Maar traditioneel boeren blijkt behalve romantisch heel moeilijk te zijn. Harmonie en evenwicht? De natuur laat zich van haar onvoorspelbare, bruuske kant zien. Als boer reageer je voortdurend op het onverwachte. Chester maakt helder dat de mens er goed aan doet mee te bewegen. ‘The Biggest Little Farm’ is een vermakelijke, spannende les in zorgvuldig omgaan met de natuur en kreeg van dagblad Trouw vier sterren. Aanvang: 14.30 uur. Koffie en thee: vanaf 14.15 uur. Na afloop napraten en borrel.

Maandelijkse Maaltijd op 29 januari
Woensdag 29 januari is om 18.30 uur weer de maandelijkse maaltijd. Gemeenteleden, buurtbewoners, iedereen mag mee-eten, en vooraf is de bar open. Dispuut Atlas kookt en vertelt iets over zichzelf. Wil jij of iemand die je kent mee-eten? Geef je dan vooraf op.Dat kan via een intekenlijst beneden in de kerk, via de website of per e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Kerkschoonmaakdagen
Voor in uw agenda: zaterdag 18 en 25 januari 2020 zijn schoonmaakdagen i.s.m. studenten van Dispuut Atlas. Heeft u interesse? Kijk dan op de KgK website (Keizersgrachtkerk.nl/activiteiten/agenda ) voor meer info.

Mededelingen in de dienst
Mededelingen kunnen altijd aangemeld worden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. maar ook tot 15 minuten voor aanvang van de dienst. In uitzonderlijke gevallen is het mogelijk zelf een mededeling te doen.

 

Deze zondag 10:30 uur in de Keizersgrachtkerk:  
Taboes in de Kerk
met
Gerko Tempelman

Klik hier voor informatie over kerkdiensten in de komende weken

-->

 

De Keizersgrachtkerkgemeente is onderdeel van de Protestantse Kerk Amsterdam (PKA).
Als u de PKA geldelijk wilt ondersteunen, dan kan dat via rekening NL51INGB0004605050 ten name van Protestantse Gemeente - 11, Amsterdam.
De KGK heeft ook een eigen kas. Uit de inkomsten daarvan worden o.a. onkosten voor diensten en diverse activiteiten betaald.
Het rekeningnummer is NL83INGB0004675575 t.n.v. Protestantse Gemeente - Kgk, A’dam.

 
De Keizersgrachtkerkgemeente heeft een privacyverklaring dat via deze link is in te zien.