KG-Krantje

Het KG-Krantje is het wekelijkse mededelingenblad van de Keizersgrachtkerkgemeente

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.:
Joost Koedijk en Dick ter Steege
Kopij ingeleverd voor vrijdagavond 22:00uur wordt de volgende zondag opgenomen.
Wilt u het KG-krantje wekelijks per e-mail ontvangen? Stuur dan een berichtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of meldt u zich hier online aan.

Zondag 9 december 2018

Diaconiecollecte: Dovenpastoraat
Of je nu horend bent of doof iedereen hoort er bij in de kerk. Omdat communicatie met dove mensen veel inspanning vraagt is er het Dovenpastoraat. In Amsterdam is dovenpastor Wieger Pantjes werkzaam. Mede door zijn werk worden vele dove mensen bereikt en kan er iedere week een kerkdienst voor dove mensen worden gehouden.

Kerkcollecte: PKN Pastoraat nieuwe stijl.
In steeds meer plattelandsgemeenten is de afgelopen jaren het aantal predikanten teruggebracht. Gemeenteleden zijn in toenemende mate voor het onderling pastoraat op elkaar aangewezen. De Protestantse Kerk werkt met plaatselijke gemeenten samen aan laagdrempelige vormen voor onderlinge zorg en pastoraat. Ervaringen worden gebundeld en beschikbaar gesteld voor andere gemeenten. Daarnaast worden hiervoor trainingen georganiseerd, zoals ‘Nieuwe wegen in het pastoraat’. Ook voor beginners in een pastorale taak en voor degenen die zich in een bepaald aspect van pastoraat verder willen verdiepen zijn er trainingen. Nieuwe kennis en vaardigheden maken het mogelijk om bij te blijven in een veranderende samenleving en kerk.

Kerkasiel in Den Haag: hulp gezocht

Robert Jan Nijland gaat met een aantal mensen het kerkasiel in Bethel Den Haag ondersteunen.
In Den Haag is sinds 26 oktober een continue kerkdienst (24/7) aan de gang om een Armeens gezin te steunen. Het gezin (dat 9 jaar in Nederland woont) is de kerk in gevlucht omdat ze uitgezet dreigen te worden. Verschillende theologen en kerkelijk-werkers uit Lelystad hebben zich opgegeven om de kerkdienst voort te zetten, maar we vragen hulp van muzikanten en mensen die als bezoeker mee willen (ook vanuit KGK)!
Zaterdagnacht – zondagmorgen 8 dec 01.00 tot 06.00 uur (vandaag dus) en dinsdag 11 dec – 17.00 tot 20.00.
Voor meer informatie of opgave om mee te gaan kunt u mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bellen naar 0681538193

 

Pink Christmas kerkdienst - Doe als God, wordt mens
De Pink Christmas Kerkdienst (zondag 16 december 18:00uuur) vindt ook dit jaar plaats in de Keizersgrachtkerk. Het thema "Doe als God, wordt mens" sluit aan bij onze Adventvieringen rond de in de kerk opgezette Kerststal. Dit keer een Pink Christmas Kerkdienst met voor elk wat wils. Yora Rienstra vertelt in de stal waarom zij zich zo verwant voelt met Jozef. En natuurlijk worden er kerstliederen gezongen!
Ook dit keer bereiden we weer een warm welkom voor deze bijzondere dienst in ons kerkgebouw. Voor de dienst drinken wij warme chocolademelk op de gracht. Na de dienst is er Kerstbrood en warme van wijn in de Tuinzaal. Praktische helpers zijn welkom! Informatie en opgave bij Joost Koedijk (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 020-6108885).

Kerstviering met kerstlunch op 21 december in Tuinzaal
Kom op vrijdag 21 december naar de kerstviering in de Tuinzaal. Maak kennis met de figuren uit de kerststal. Met Jozef en Maria, de os en de ezel, de engelen, de herders en de wijzen. Hoor wat zij te vertellen hebben over het kind in de kribbe. De korte impressies worden afgewisseld met bekende kerstliederen. Na de viering rond de kerststal lunchen we met elkaar en is er tijd voor ontmoeting.
Iedereen is welkom in de stal: jong en oud.
Plaats: Tuinzaal Keizersgrachtkerk, Keizersgracht 566
Datum: Vrijdag 21 december
Inloop: 10.00 uur
Begin programma: 10.30 uur
Einde bijeenkomst: rond 13.30/14.00 uur
Opgeven: bij Saarke Wondergem, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 020 67 300 94. Graag vóór 17 december. Vermeld uw dieetwensen, als dit nodig is.Openstelling kerk voor de Kerststal "Doe als God, word mens!"

De laatste hand wordt gelegd aan de Kerststal gemaakt door gemeenteleden. Vanaf eerste advent zal deze te bezichtigen zijn. In de weekenden in de Adventstijd zal de kerk ook meer opengesteld worden voor bezoekers. We willen graag dat ieder die even langs loopt de kerk en de Kerststal kan bezichtigen. Het zou leuk zijn als er dan ook muziek zal klinken. Het hoeft helemaal geen concert te zijn. Je kan gewoon wat gaan zitten spelen, alleen, met je ensemble of met je hele koor. Kortom, gratis gebruik maken van deze mooie kerk met goede akoestiek met als tegenprestatie op de kerk passen en zo nodig bezoekers wat vertellen over onze kerk. Ook als je geen muziek kan maken kun je gastheer of gastvrouw zijn. Dit zijn de openingstijden:
Zon 9 dec 14.00-16.00,
Zat 15 dec 11.00-16.00,
Zo 16 dec 14.00-17.00,
Za 22 dec 11.00-16.00,
Zo 23 dec 14.00-16.00,
Wo 26 dec 12.00-15.00.
Voor meer informatie: Ellen Haagsma, coördinator (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).

Maandelijkse Maaltijd
Woensdag 28 november a.s. is er om 18.30 uur weer een maaltijd voor gemeenteleden, buurtbewoners en wie er verder mee wil eten. Voorafgaand aan de maaltijd is de bar open.
Er wordt door Loes van Berkel en Gerda Zebeda gekookt.
Kom ook gezellig eten. Je kunt natuurlijk ook iemand uitnodigen om mee te komen of mensen uit je omgeving attenderen op deze mogelijkheid eens buiten de deur te gaan eten.
Geef je, in verband met de boodschappen, wel van te voren op. Dat kan via een intekenlijst beneden in de kerk, via de website of per e-mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Palestijnse Producten op 2 december 2018
Bij het ProPal winkeltje van Marijke vindt u onder andere: aardewerk en glazen kerstballen uit Hebron, beeldjes en stalletjes van olijfhout uit Bethlehem. Zie: propal.nl.
Sonia is er met Palestijns borduurwerk voor het project Melkite Pastoral Center.
Bij Plant een Olijfboom kunt u een olijfboom sponsoren, als krachtig signaal voor gerechtigheid en vrede. U krijgt een certificaat op naam dat u onder de boom of in de schoen cadeau kunt doen. Bij de stand in de Tuinzaal en op de website vindt u meer informatie, ook over de reizen naar Palestina: planteenolijfboom.nl.
Neem contant geld mee, want pinnen kan helaas niet.

Koplands aardse Mystiek
Op dinsdag 11 december 20.00 uur is er in het ThomasTheater (Thomaskerk, Prinses Irenestraat 36) een inleiding door Martien Brinkman, emeritus hoogleraar theologie en schrijver van Hun God de mijne? Over de God van Gerrit Achterberg, Hendrik Marsman, Martinus Nijhoff en Ida Gerhardt en Dichtbij het onuitsprekelijke. Veertien dichters over het onzegbare. (Toegangsprijs: € 10,-)

'Groen' jubileum 'collega groene kerk' Amsterdam-Noord
In het weekend van 1 - 2 december viert de 'collega' groene Bethelkerk in Noord haar 60-jarig jubileum. Dit gebeurt in het teken van duurzaamheid. Programma op zaterdag:
- 11.58 uur: de kerkklok wordt geluid als noodklok voor het klimaat.
- 13.30 uur Ontvangst
- 14.00 uur: presentatie stadslandbouwproject NoordOogst door Ron van Echteld.
- 14.00 uur: kindervoorstelling Plejater, genaamd 'Troep!'
- 15.00 uur: presentatie door Anna Schoemakers, directeur van Greenpeace. Aansluitend presentaties door kleine ondernemers van NoordOogst.
- 17.00 uur: borrel verzorgd door NoordOogst
- 18.00 uur: buffet klaar door de Tuin van Eten (van NoordOogst). Opgave maaltijd + info: Adri Luyten, 020 6311083 / 06 2955 1620, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Adres Bethelkerk: Plejadenplein 44 Tuindorp-Oostzaan.

Brieven schrijven voor Amnesty
Tienduizenden Brazilianen gingen de straat op toen Marielle Franco werd vermoord. Als zwarte biseksuele vrouw uit een favela (sloppenwijk) streed zij in het witte mannenbolwerk van de Braziliaanse politiek onvermoeibaar voor de rechten van armen, de Afro-Braziliaanse jeugd, vrouwen en LHBTI’s.
Atena uit Iran leverde kritiek op executies. Ze werd in oktober 2014 werd opgepakt en moest 51 dagen eenzame opsluiting en vernederende verhoren ondergaan. In een rechtszaak van slechts een kwartier werd ze veroordeeld tot 14 jaar cel.. In hoger beroep werd die straf verminderd naar 7 jaar.
Het bestaan van de familie van Nonhle in Zuid-Afrika wordt bedreigd door mijnbouwbedrijven die titanium in hun gebied willen opgraven. Nonhle is bang dat zij en honderden families in hun omgeving hun grond kwijtraken en dat het gebied wordt vervuild. Ruim tien jaar geleden zette ze daarom een organisatie op die zich verzet tegen de mijnbouw. Dit verzet is gevaarlijk. In 2016 werd haar collega Sikhosiphi ‘Bazooka’ Rhadebe vermoord. Nonhle gaat sindsdien van de ene schuilplaats naar de andere. Eerder dit jaar overleefde ze een moordaanslag doordat een anonieme beller haar waarschuwde voor vergiftigd voedsel.
Goed nieuws van de Olympische spelen :
Mensenrechten spelen vanaf 2026 een rol bij de toewijzing van de Olympische Spelen. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) besloot afgelopen weekeinde nadrukkelijk te gaan kijken naar het naleven van de mensenrechten in de landen die de organisatie op zich willen nemen.
Na de dienst worden de brieven uitgedeeld bij de uitgangen. Brieven die na twee weken uitdelen over zijn kunt u vinden bij de Wereldwinkel en in de Gang naar de tuin . De brieven zijn gratis, u moet ze nog wel frankeren met het bedrag dat onderaan rechts op de brief is aangegeven.

Stadsverlichting
Komende maandag 3 december tussen 20.00 en 21.00 wordt in de Keizersgrachtkerk (kerkzaal) gezamenlijk een uur lang met elkaar gemediteerd. Vanaf 19.45 uur wordt –in stilte- binnengelopen. Na afloop wordt in stilte weggegaan of worden ervaringen met anderen uitgewisseld, thee gedronken, etc.
Iedereen is welkom; toegang is gratis. Zie ook www.facebook.com/stadsverlichtingkgk.

Verlichting Trappenhuis Kerkstraat 107
De Beheerscommissie van de KGK heeft toestemming gekregen van de Protestantse Kerk Amsterdam om de verlichting van de hal, gang en het trappenhuis in de Kerkstraat 107 te voorzien van Ledverlichting met beweging sensors. De afgelopen weken zijn 10 lampen aangelegd. Hierdoor heeft het trappenhuis een stuk vriendelijk aanblik gekregen en hierdoor wordt tegelijkertijd ook energie bespaard. Nu niet meer ’s avonds door donkere trappen en gangen naar de MAG kamer.

Mededelingen in de dienst

Mededelingen kunnen altijd aangemeld worden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. maar ook tot 15 minuten voor aanvang van de dienst. In uitzonderlijke gevallen is het mogelijk zelf een mededeling te doen.

Deze zondag 10:30uur in de Keizersgrachtkerk:
Losvast
1e advent
Doe als God
met
Gerhard Scholte
Klik hier voor informatie over kerkdiensten in de komende weken

De Keizersgrachtkerkgemeente is onderdeel van de Protestantse Kerk Amsterdam (PKA).
Als u de PKA geldelijk wilt ondersteunen, dan kan dat via rekening NL51INGB0004605050 ten name van Protestantse Gemeente - 11, Amsterdam.
De KGK heeft ook een eigen kas. Uit de inkomsten daarvan worden o.a. onkosten voor diensten en diverse activiteiten betaald.
Het rekeningnummer is NL83INGB0004675575 t.n.v. Protestantse Gemeente - Kgk, A’dam.

 
De Keizersgrachtkerkgemeente heeft een privacyverklaring dat via deze link is in te zien.