KG-Krantje

Het KG-Krantje is het wekelijkse mededelingenblad van de Keizersgrachtkerkgemeente

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.:
Joost Koedijk en Dick ter Steege
Kopij ingeleverd voor vrijdagavond 22:00uur wordt de volgende zondag opgenomen.
Wilt u het KG-krantje wekelijks per e-mail ontvangen? Stuur dan een berichtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of meldt u zich hier online aan.

Pasen 2019

Stille zaterdag 20 april
Diaconiecollecte: Noodhulp voor slachtoffers cycloon Idai Zuidoost-Afrika
15 maart 2019 raasde cycloon Idai over Mozambique, Malawi en Zimbabwe. De wervelstorm ging gepaard met golven van 6 meter hoogte en zorgde voor enorme overstromingen. Zeker 3 miljoen mensen zijn getroffen, meer dan 750 mensen zijn overleden en meer dan 500.000 mensen zijn dakloos geraakt. Het zwaarst getroffenen zijn mensen in afgelegen gebieden. Zij hebben dringend behoefte aan voedsel, water, kleding.

Kerkcollecte: Jeugdwerk
Het benaderen van jeugd en jongeren vraagt om een creatieve en eigentijdse aanpak. Om ouders en jeugdleiders in de wijken hierbij terzijde staan is in Amsterdam een beroepskracht aangesteld. Daar kunnen we gebruik van maken, maar de organisatie van projecten en activiteiten kost wel geld. Het belang van dit werk wordt mede onderstreept doordat de kerk van morgen wordt gevormd door de jeugd van vandaag; sterker nog: ook kinderen, tieners en jongeren zijn de kerk van nu!

Eerste paasdag 21 april
Diaconiecollecte: Wijkdiaconie
Onze diakonie steunt een groep van 40 mensen, grotendeels christelijke Eritrese vluchtelingen, die niet terug kunnen naar eigen land en ook geen verblijfsvergunning krijgen in Nederland. Ze zitten volledig klem. Bij terugkeer zouden ze gevangengezet worden wegens het zonder toestemming het land verlaten te hebben en de omstandigheden in gevangenschap zijn erbarmelijk. Op zich krijgen Eritreeers in Nederland daarom verblijfsvergunning maar dan moeten ze bewijzen dat ze uit dat land komen en dat lukt deze groep niet. Ze leven zonder uitkering van wat zwart werk in de illegaliteit zonder enig toekomstperspectief. We steunen ze bijvoorbeeld met groenten en geld t.b.v. een nieuwe asielprocedure.

Kerkcollecte: Paascollecte voor de kerk (K)

Voorbereiding Pinkster-Groeiruimte-dienst
God gaf de Geest voor en aan de wereld, dat mogen we elk jaar weer herdenken en vieren. Eigenlijk is het een apart verhaal. Nadat Jezus naar de hemel ging (Hemelvaart) bleven zijn leerlingen bij elkaar om te vasten en bidden. Mattias werd toegevoegd aan de groep apostelen (als vervanging van Judas) en tijdens het Pinksterfeest klonk er een geluid uit de hemel als een hevige windvlaag. Er verschenen een soort vlammen die op iedereen neerzette en ze werden vervuld van de Geest. Allen begonnen op luide toon te spreken in vreemde talen, dat werd hun door de Geest ingegeven. Allemaal mensen buiten het huis hoorden de apostelen en leerlingen in hun eigen taal hoorde spreken. Velen waren verbijsterd, maar sommigen dachten dat ze dronken waren. En dan stapt Petrus naar voren en houdt een bewogen toespraak. Tijdens de voorbereiding voor de dienst zullen we met elkaar nadenken over dit verhaal. Wat heeft het ons vandaag de dag te zeggen? Hoe kunnen we creatief met dit verhaal aan de slag en hoe helpt het ons allen te groeien in het leven en in geloof?
De kerkdienst is op 9 juni, voor meer informatie en opgave: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.​​

Gesprekskring
A.s. dinsdag (10.30 - 12.30 uur) is er weer de Dinsdaggesprekskring. Meer informatie bij Gerhard Scholte (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).

Film op Vrijdag: 26 april
Op 26 april staat de film 'Des hommes et des dieux' op het programma. Een verhaal over een klooster hoog in de Maghrebijnse bergen in Algerije. Acht Franse monniken leven er al lange tijd in harmonie met hun islamitische dorpsgenoten. Maar terreur en geweld nemen de bovenhand in de regio in de negentiger jaren. Er woedt een religieuze burgeroorlog. Ondanks het toenemende gevaar groeit de vastberadenheid van de monniken om te blijven. Een ontroerende, en liefdevolle film, waarin de monniken ondanks alles hun geloof in de medemenselijkheid niet verliezen. Gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Let op: de film start een halfuurtje eerder, om 14.30 uur, kerk open vanaf 14.00 uur. Met nagesprek en borrel. Opgeven niet nodig. Iedereen welkom! Meer informatie: Hanna van Dorssen, 06 43 14 27 86

Vrijheidsmaaltijd en Verhalen aan de Keizersgracht
In de Keizersgrachtkerk is op Bevrijdingsdag 5 mei iedereen welkom om mee te eten en haar/zijn verhaal met de tafelgenoten te delen. Zo zijn we in vrijheid verbonden met elkaar, met de stad, met onze verhalen en staan we in dit Huis van Verzet samen stil bij het oorlogsverleden. Kom om 18:00 uur genieten van een eenvoudige, vegetarische driegangenmaaltijd. Vanaf 17:30 is de zaal en bar geopend. Vrijwillige bijdrage voor de maaltijd: EUR 5,00. Opgave via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..
Tafel dekken of Wilna Wierenga en Joost Koedijk helpen koken? Aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

De Keizersgrachtkerk zoekt nieuwe voorzitter
Na 8 jaar loopt deze zomer de termijn van onze voorzitter Joost Koedijk af. Ziet u uzelf als kandidaat voor een bestuurlijke functie in een ontspannen omgeving die ongeveer 12 uur per maand vraagt? Of wilt u iemand voor deze functie voordragen? Geef u dan op bij onze scriba Berendien Bos (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.). Bij haar en bij Joost Koedijk (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) kunt u ook nadere informatie over de functie krijgen.

Gemeenteorkest speelt weer met Pasen

Op paasmorgen 21 april speelt weer ons gemeenteorkest. Jong of oud, ervaren of pas beginnend muzikant: iedereen mag meedoen! We verwachten alle orkestleden voor een repetitie op zaterdag 20 april in de kerk. Opgave bij Fred Tuinder (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).

Een zwijgende God?
Vaak ervaren we God als een zwijgende god.
Waar ben je God? Bent u er wel? Waarom spreekt u niet? Deze vragen zijn in de loop van de tijd in vele woorden en talen geuit. Toch wordt God in de bijbel als sprekend gepresenteerd. Waarom zwijgt God dan in onze dagen? Hoe werkt Gods ‘openbaring’ en hoe versta je die?
Eerste bijeenkomst: donderdag 25 april 20.00 uur Kerkstraat 107 voor 2 diensten op 16 juni en 23 juni. Opgave bij: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Kunstwerk Ocean Eden in de kerk: kunstroute Kruiswegstaties
Tijdens de Veertigdagentijd (6 maart t/m 21 april 2019 ) maakt de Keizersgrachtkerk onderdeel uit van de internationale expositie ‘Art stations of the Cross’: een pelgrimage langs 15 moderne kunstwerken op locaties in het centrum van de stad. De kunstwerken verbinden het lijden van Jezus met vormen van lijden en onrecht in heden en verleden. In onze kerk wordt het kunstwerk ’Ocean Eden’ (van Lynn Aldrich) in het binnenportaal van de kerk geplaatst, goed zichtbaar van buitenaf.
Het werk is gemaakt van allerlei doodgewone schoonmaakgereedschappen als plastic sponzen en borstels. Net zoals een zeebioloog dat doet, verzamelde de kunstenaar bijzondere exemplaren in meerdere winkelcentra in Los Angeles en bestudeerde ze in haar atelier. Langzaam vormden ze samen een ‘koraalrif’, als een miniatuurversie van de befaamde Hof van Eden. Enerzijds vieren ze de extravagantie en wonderbaarlijkheid van Gods oorspronkelijke schepping, anderzijds vormen ze een pleidooi om onze oceanen ‘op te schonen’ en de biodiversiteit te bewaren en bewaken.
Meer weten over de kunstroute? www.artstations.org of onze eigen website www.keizersgrachtkerk.nl.

De Werkgroep MorgenDiensten is op zoek naar typers
Er is een klein groepje gemeenteleden die om de beurt op maandagavond of dinsdag de liturgie ('het boekje") in elkaar zetten. Dit groepje heeft hoognodig uitbreiding nodig. Dus mocht je handig zijn met de computer (Word, internet) en het leuk vinden om een praktische bijdrage te leveren aan de zondagse dienst, dan is dit misschien een mooie taak. Het "typen" (het is overigens meer plakken en knippen) kost je één tot twee uur per keer. Het is handig als je op dinsdag tijd beschikbaar hebt. Interesse? Meld je dan aan bij Reina Steenwijk of Martine Koedijk (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).

Stadsverlichting
Maandag 6 mei tussen 20.00 en 21.00 wordt in de Keizersgrachtkerk (kerkzaal) gezamenlijk een uur lang met elkaar gemediteerd. Vanaf 19.45 uur wordt –in stilte- binnengelopen. Na afloop wordt in stilte weggegaan of worden ervaringen met anderen uitgewisseld, thee gedronken, etc.
Iedereen is welkom; toegang is gratis. Zie ook www.facebook.com/stadsverlichtingkgk.

PKA zoekt nieuwe voorzitter

De huidige voorzitter van de Protestantse Kerk Amsterdam (PKA), Rijk van Ark, treedt per september af. Kent u een bestuurlijke duizendpoot die mogelijk geïnteresseerd is om Rijk op te volgen? Geef dat dan door aan Mirjam Nieboer (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.). Er is via Mirjam ook een profielschets beschikbaar.

Mededelingen in de dienst
Mededelingen kunnen altijd aangemeld worden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. maar ook tot 15 minuten voor aanvang van de dienst. In uitzonderlijke gevallen is het mogelijk zelf een mededeling te doen.

 

Diensten in de Keizersgrachtkerk:
Paaswake, zaterdag 20 april om 21.00 uur
en 
Paasdienst, zondag 21 april om 10.30 uur 

Klik hier voor informatie over kerkdiensten in de komende weken

 

De Keizersgrachtkerkgemeente is onderdeel van de Protestantse Kerk Amsterdam (PKA).
Als u de PKA geldelijk wilt ondersteunen, dan kan dat via rekening NL51INGB0004605050 ten name van Protestantse Gemeente - 11, Amsterdam.
De KGK heeft ook een eigen kas. Uit de inkomsten daarvan worden o.a. onkosten voor diensten en diverse activiteiten betaald.
Het rekeningnummer is NL83INGB0004675575 t.n.v. Protestantse Gemeente - Kgk, A’dam.

 
De Keizersgrachtkerkgemeente heeft een privacyverklaring dat via deze link is in te zien.