KG-Krantje

Het KG-Krantje is het wekelijkse mededelingenblad van de Keizersgrachtkerkgemeente

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.:
Joost Koedijk en Dick ter Steege
Kopij ingeleverd voor vrijdagavond 22:00uur wordt de volgende zondag opgenomen.
Wilt u het KG-krantje wekelijks per e-mail ontvangen? Stuur dan een berichtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of meldt u zich hier online aan.

Zondag 21 oktober 2018

Diaconiecollecte: Hospice Kuria
In hospice Kuria verblijven mensen die in de laatste weken van hun leven zijn. Kuria biedt palliatieve terminale zorg en richt zich op een zo hoog mogelijke kwaliteit van leven. Het hospice draait op toegewijde medewerkers en op heel veel vrijwilligers. Daarnaast is Kuria ook betrokken bij een buddyproject, waarin buddy's op vrijwillige basis optrekken met ongeneeslijke zieken.

Kerkcollecte: Verwarming Eredienst
De koude maanden komen er weer aan, dus ook het stookseizoen. Het verwarmen van de kerk voor een dienst kost veel geld. Omdat we er toch graag warm bij willen zitten wordt deze collecte gehouden.

Let op: Marathon van Amsterdam
Morgen is de marathon van Amsterdam. De kerk is goed te bereiken, maar onderweg kunt u misschien wat wegversperringen tegenkomen. Informatie over het parcours vindt u op https://www.tcsamsterdammarathon.nl/parcours/

Gesprek op de Dinsdag.
Komende dinsdag (23 oktober) is er weer een gesprek op de dinsdagmorgen.
Het boek ‘Geloven, Spirituele denkers uit de hele wereld getuigen’ , van Jurgen Mettepenningen,staat centraal.
In dit boek vertellen mensen van allerlei religies over hun geloof en kijk op leven en dood.
Van harte welkom.
Plaats: Kerkstraat 107. Tijd: 10-12 uur.

Hervormingsdag - 2 november 2018
"Broos: Kracht wordt zichtbaarheid in zwakheid." Rond dit thema organiseert de Protestantyse Kerk Amsterdam een Hervormingsdag event. Met persoonlijke verhalen van ir. Jan van der Graaf, pioniersbegeleider Bas van der Graaf, ‘stadskloosterdominee’ en scriba Rosaliene Israël, singer-songwriter Marle Thomson, Bijlmerdominee en activist Samuel Lee, oud-pionier en theoloog Inger van Nes en ‘kwekend’ pionier Maarten Vogelaar.
Locatie: Proeflokaal de Prael. Adres: Nieuwe Hemweg 2, Amsterdam (bus 22 en voldoende parkeerplek)
Tijd: inloop met live-muziek vanaf 16:30 uur // 17:00 uur start programma inclusief dinerbuffet // 20:30 - 22:00 uur borrel
Aanmelden is noodzakelijk (i.v.m. de catering!) via www.protestantsamsterdam.nl/hervormingsdagInzamelen voor de “KGK Sints Solidariteitsmarkt”

Maandelijkse Maaltijd
Woensdag 31 oktober a.s. is er om 18.30 uur weer een maaltijd voor gemeenteleden, buurtbewoners en wie er verder mee wil eten. Voorafgaand aan de maaltijd is de bar open. Er wordt door de Beheercommissie gekookt. Bovendien zal er informatie gegeven worden over het werk van de Beheercommissie. Kom ook gezellig eten. Je kunt natuurlijk ook iemand uitnodigen om mee te komen of mensen uit je omgeving attenderen op deze mogelijkheid eens buiten de deur te gaan eten. Geef je, in verband met de boodschappen, wel van te voren op. Dat kan via een intekenlijst beneden in de kerk, via de website of per e-mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Inzamelen voor de “KGK Sints Solidariteitsmarkt”
Het Solidariteitsfonds organiseert voor projecten in Afrika, Azië en Latijns America, op zaterdag 10 en zondag 11 november de jaarlijkse alternatieve Sinterklaasmarkt. We willen weer veel verkopen voor jong en oud. En daarvoor hebben we uw steun nodig. U heeft vast veel in de kast staan wat niet meer gebruikt wordt en dat is fijn voor ons. 
• Het is wel belangrijk dat de artikelen er goed uit zien
• Speelgoed, kinderdingen en ook andere mooie verkoopbare spullen zijn welkom!
• Geen kleding en schoenen, wel eigen creaties (jam, koek, taart, zelf gemaakte cadeautjes etc.)
Iedereen kan en mag mee doen. Heb je een idee voor leuke geld-wervende activiteiten? Laat je talenten zien! We hebben marktverkopers nodig, en wij kunnen je spullen goed gebruiken.
Vraag familie, buren en vrienden of ze wat voor ons hebben. Inleveren van je/uw spullen kan in de Keizersgrachtkerk, bij de koster Henk-Jan, telefoon 6266868. Zegt het voort!
Alvast bedankt namens het Solidariteitsfonds,
Simon Bal,( Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. )
Reiny van Twillert (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)
Solidariteitsfonds: www.keizersgrachtkerk.nl

Bijbel, bevrijding en de vragen van onze tijd.
Op donderdag 1 november a.s. begint de cursus ‘Bijbel, bevrijding en vragen van onze tijd’.
Deze cursus in contextuele theologie wordt gegeven door Janneke Stegeman.
Janneke zelf daarover:
"Ik ging me meer verdiepen in de vraag wat eigenlijk mijn context is en deed ontdekkingen.
Ik merkte dat theologie daarvan relevanter werd en mijn geloof levendiger.
En ik leerde veel van mensen die andere ervaringen en posities hebben dan ik
en vooral van stemmen uit de marge. Dat was bevrijdend”

Hebt u zin om de hele cursus (aan te raden!) of misschien toch eens 1 avond mee te maken:
Geef u op bij Janneke zelf (06 10398929, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. )
of bij Gerhard Scholte (06-40486834 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

De data zijn:
1 november, thema: contextuele theologie - wat is dat en wat is eigenlijk onze context?,
15 november, thema: waar komt de Nederlander vandaan? - over christelijke normen en de joods-christelijke traditie
29 november: thema: christendom en kolonialisme - zijn we er los van?
13 december: het woord is vlees geworden - ons (gelovige) lichaam
10 januari 2019: wat is geloven? hoe 'religie' versus 'seculier' en 'rationeel' versus irrationeel' onze blik hebben gevormd
24 januari: afsluiting: welke thema's, vragen en teksten liggen er nog?
tijd: 19.30-21.15
Voor de cursus wordt een kleine vergoeding gevraagd.

Kerststal "Doe als God, word mens!"
Half september gingen 11 gemeenteleden een weekend naar het klooster in Huissen om een begin te maken aan het Adventsproject. Met enkel de zin 'Doe als God, word mens' als inhoudelijk thema en materialen die we hadden meegenomen of aldaar hadden gezocht gingen we aan het werk en lieten we bijna vanuit het niets onze creativiteit stromen. Wat we toen hebben gemaakt en bedacht vormt het uitgangspunt voor het verder bouwen aan de Kerststal voor de Advent en de Kersttijd.
Het doel van het project is zoveel mogelijk mensen te betrekken bij het vormgeven van de Kerststal en (als je dat wilt) de Adventdiensten.
Wil je meedoen? Dat kan!
We gaan samen aan het werk op de volgende zaterdagen: 20 en 27 oktober, 3 en 17 november, van 11.00 tot 16.00u. Eén of meerdere dagen. Je hoeft er niet de hele dag te zijn, maar het begin van de dag meemaken is wel essentieel.
Neem een lunch mee om te delen dan zorgen wij voor drinken. Vrienden, kennissen, buren zijn ook welkom!
Binnenkort laten we weten op welke dagen met welk materiaal gewerkt wordt zodat je ook kan kiezen wat je het leukst vindt om mee te werken. We hopen dat deze dagen vol inspirerende en creatieve ontmoetingen zullen zijn.
Voor meer informatie: Ellen Haagsma, coördinator (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).

Kerstmusical 2018, eerste kerstdag in onze kerk!
We gaan weer zingen, dansen, acteren, een film maken en nog veel meer! Vanaf 5 jaar t/m de brugklas mag je meedoen (uitzonderingen zijn te bespreken).
Er zal steeds op zondag na de dienst geoefend worden, we starten dan om 12.15 uur. We beginnen op zondag 4 november met het bespreken van het idee dat wij hebben, de rollen en jullie wensen. Op 11 november horen jullie dan je rol en beginnen we met oefenen. Alle verdere zondagen in november en december t/m zondag 23 december repeteren we. Op maandag 24 december om 10 uur is dan de generale repetitie.
Er hebben zich al een aantal kinderen opgegeven, maar er kunnen nog veel meer meedoen: graag zo snel mogelijk opgeven bij Ineke Visser, e-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., tel 0206620724 / 0630121716.
En mochten er nog mensen willen meehelpen in de begeleiding: graag!

Schrijven voor Amnesty
Indonesië
:De Chinees-Indonesische Meliana uit Noord-Sumatra klaagde over geluidsoverlast door een moskee vlakbij haar huis. De politie pakte haar op omdat ze de islam zou hebben beledigd. Een rechter veroordeelde haar eind augustus tot anderhalf jaar gevangenisstraf voor godslastering.
Dit jaar zijn al vier personen voor godslastering veroordeeld in Indonesië.
Myanmar
: Aung Ko Htwe was dertien jaar oud toen het leger van Myanmar hem ontvoerde. Hij was een kindsoldaat en vertelde over zijn ervaringen in een radio-interview. Een rechter oordeelde dat hij daarmee de staat in gevaar bracht. Hij is nu 26 jaar en zit een celstraf van tweeënhalf jaar uit.
Sri Lanka
: De Sri Lankaanse journalist en cartoonist Prageeth Eknaligoda verdween op 24 januari 2010 in de hoofdstad Colombo. Zijn vrouw Sandhya Eknaligoda, inmiddels een bekende activiste, vecht sindsdien voor gerechtigheid. Vanwege haar strijd wordt ze nu op sociale media lastiggevallen en zelfs met de dood bedreigd.
Goed nieuws uit India
In India is Chandrashekhar Azad vrijgelaten. De activist zet zich in voor de rechten van de Dalit, de onaanraakbaren die onderaan de maatschappelijke ladder en buiten het kastesysteem staan. Hij werd elf maanden gevangengehouden.
Na de dienst worden de brieven uitgedeeld bij de uitgangen. Brieven die na twee weken uitdelen over zijn kunt u vinden bij de Wereldwinkel en in de Gang naar de tuin . De brieven zijn gratis, u moet ze nog wel frankeren met het bedrag dat onderaan rechts op de brief is aangegeven.

Op blote voeten
“Op blote voeten” is de titel van het boek met ruim 20 liederen en verhalen van Pete Pronk dat hij 1 september ter gelegenheid van zijn zeventigste verjaardag kreeg aangeboden. Vrijwel al deze verhalen en liederen, veelal op muziek van Fred Tuinder, beleefden in de Keizersgrachtkerk hun première.
Dit mooi vormgegeven boek met illustraties van Gitta Nieuwenburg is (zolang de voorraad strekt) de komende weken na de dienst te koop voor EUR 15,-. Informatie en reserveringen bij Joost Koedijk (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).

Schipholwakes nu in Rotterdam.
Bijna alle onschuldige migranten en vluchtelingen zijn overgebracht van Schiphol naar Rotterdam. De wakes gaan wel gewoon door. Sluit je hierbij aan, iedere eerste zondag van de maand van 16 tot 17 uur voor het hek bij dententiecentrum Zestienhoven. Portelabaan 7, 3045 AT Rotterdam. Het zou leuk zijn als elke maand tenminste een auto van onze gemeente kan mee rijden. Vandaag gaat Frits ter Kuile met een auto vanaf de wel bekende verzamelpunt bij Amsterdam Zuid WTC. Meer auto's zijn altijd welkom. Op woensdag 17 oktober zijn we om 18.00 in het Noelhuis, Dantestr. 103, voor een maaltijd en gesprek over de waken. 

Samen muzikaal de dienst uitmaken - geef je op!
zondagmorgendienst én de muzikale invulling daarvan, staan zo centraal in onze gemeente dat ze een eigen dag verdienen! Daarom organiseert de werkgroep morgendiensten zaterdag 24 november 2018 de Dag van de Morgendienst voor alle gemeenteleden van de Keizersgrachtkerk. We doen nieuwe ideeën en energie op hoe je de verbinding legt tussen muziek en woord in de dienst, zoekend en zingend. Maar bovenal wordt het een leuke en gezellige dag van 10 tot 4. onderbroken door een lekkere lunch.ochtendprogramma wordt verzorgd door Christiaan Verbeek, een jonge componist. Hij verbindt zijn muziek met tekst, theater en film en heeft een Gouden Kalf gekregen voor beste filmmuziek bij de film Helium. In de middag gaat u twee workshops volgen. Daarin ervaart u dat u meer kunt dan u misschien denkt. 
Christiaan Verbeek vertelt over zijn zoektocht naar zijn compositie voor de 80ste verjaardag van Arvo Pärt in opdracht van het Cello8tet Amsterdam. Christiaan heeft zich voor die compositie laten inspireren door het gedicht van Rutger Kopland: “Aan het grensland”. Hij gaat met ons de stappen van zijn zoektocht door en legt de verbinding met liturgie: hoe geef je de sfeer van een dienst weer in klank.
Jannelieke Schmidt werkt met zang, dans en muzikale opdrachten. Ze gebruikt een theatrale, speelse insteek, waarbij muziek met kwaliteit altijd het doel is. In deze workshop werken we samen en is plaats voor iedereen. Ervaring is geen vereiste. Instrumenten zijn welkom (wel aanmelden).
Maarten Bos en Tijmen de Koning geven een “pop-up” workshop (zoals hij ook doet op het Corvershof). Hij studeert met ons een eigentijdse popsong in (meerstemmig). Een popsong die bovendien heel geschikt zal blijken voor samenzang in een morgendienst.
Meedoen is gratis, aan het eind ervan vragen we wel om een vrijwillige bijdrage in de kosten.
Geef je op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Meer weten over Christiaan Verbeek? In Kerk in Mokum staat een leuk interview met hem: https://www.protestantsamsterdam.nl/op-grens-liturgie-en-dramaturgie/

Nacht van de Bijbel 2018
16 november, 19:30 - 20:45
Thomastheater in Thomaskerk, Pr Irenestraat 36, Amsterdam; bij Station Zuid
Toegang €10
meer info: thomasopen.nl
https://www.protestantsamsterdam.nl/event/nacht-bijbel-2018/
Het thema van Nacht van de Bijbel is ‘Geloven via de kunst’.
De sprekers zijn journalist en auteur Yvonne Zonderop (van het boek Ongelofelijk), Katja Weitering en Wessel Stoker.
Niemand minder dan de beroemde jazz-zangeres Denise Jannah zal muzikale medewerking aan deze avond verlenen.
De Nacht van de Bijbel staat onder leiding van journalist Wilfred Scholten en predikant van de Thomaskerk Evert Jan de Wijer.

Nicolaasviering op 30 november.
Vorig jaar eindigde het Tegendraadse Reformatiejaar met een oecumenische viering in de RK Nicolaasbasiliek tegenover het CS – na een optocht vanaf de Oude Kerk, gewijd aan Sint Nicolaas, langs de schuilkerk Onze lieve Heer op Solder, ook een Klaaskerk.
Maar er is er nog eentje in Amsterdam: De Heilige Nicolaas van Myra, van de Russisch-Orthodoxe kerk, in de oude Tichelkerk, aan de kop van de Jordaan.
Het duurt nog even , maar op 30 november, om 18.00 uur is weer een oecumenische Nicolaasviering, een vesper in de Russisch-orthodoxe traditie met gesprekken en maaltijd na.
Bijzonder om mee te maken, een bijzondere kerk ook om te bezoeken.

Mededelingen in de dienst
Mededelingen kunnen altijd aangemeld worden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. maar ook tot 15 minuten voor aanvang van de dienst. In uitzonderlijke gevallen is het mogelijk zelf een mededeling te doen. Vandaag doet Anja Scheffer de mededelingen.

 Morgen in de kerk

Onderweg tussen arm en rijk, welke weg te gaan? in de serie "Onzichtbare kloven" met Marchien Timmerman. Het begint om 10.30 uur, Keizersgracht 566, 1017 EM in Amsterdam. Welkom.Klik hier voor informatie over kerkdiensten in de komende weken

De Keizersgrachtkerkgemeente is onderdeel van de Protestantse Kerk Amsterdam (PKA).
Als u de PKA geldelijk wilt ondersteunen, dan kan dat via rekening NL51INGB0004605050 ten name van Protestantse Gemeente - 11, Amsterdam.
De KGK heeft ook een eigen kas. Uit de inkomsten daarvan worden o.a. onkosten voor diensten en diverse activiteiten betaald.
Het rekeningnummer is NL83INGB0004675575 t.n.v. Protestantse Gemeente - Kgk, A’dam.

 
De Keizersgrachtkerkgemeente heeft een privacyverklaring dat via deze link is in te zien.