KG-Krantje

Het KG-Krantje is het wekelijkse mededelingenblad van de Keizersgrachtkerkgemeente

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.:
Joost Koedijk en Dick ter Steege
Kopij ingeleverd voor vrijdagavond 22:00uur wordt de volgende zondag opgenomen.
Wilt u het KG-krantje wekelijks per e-mail ontvangen? Stuur dan een berichtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of meldt u zich hier online aan.

Zondag 23 juni 2019

Kerkcollecte: Jeugdwerk
Het benaderen van jeugd en jongeren vraagt om een creatieve en eigentijdse aanpak. Om ouders en jeugdleiders in de wijken hierbij terzijde staan is in Amsterdam een beroepskracht aangesteld. Daar kunnen we gebruik van maken, maar de organisatie van projecten en activiteiten kost wel geld. Het belang van dit werk wordt mede onderstreept doordat de kerk van morgen wordt gevormd door de jeugd van vandaag; sterker nog: ook kinderen, tieners en jongeren zijn de kerk van nu!

Diaconiecollecte: KGK Wijkdiaconie Individuele Hulpverlening
Eén van de taken van de diaconie is "Individuele Hulpverlening". Daarbij ondersteunt de diaconie diverse mensen binnen en buiten de KGK-gemeente die op een of andere manier in financiële nood zijn geraakt. Soms doet iemand in een moeilijke periode een beroep op de diaconie. Bijvoorbeeld als er sprake is van een huurachterstand, of bij de betaling van gas en elektra, bij verhuiskosten, voor schoenen en kleding in barre omstandigheden en soms geeft een diaken geld voor eten als iemand niets meer heeft (een noodpenning om de dag door te komen)

Joanne en Jan gaan trouwen
Op 6 juli 2019 om 12:45 uur trouwen Jan Leendert Hartog Krans en Johanna Antonia Plaisier op kasteel Sypestyn in Loosdrecht (Nieuw-Loosdrechtsedijk 150). Om 19:00 uur is de feestelijke (Keizersgracht)kerkdienst in de Sijpekerk (Nieuw-Loosdrechtsedijk 171 Loosdrecht). Jan en Joanne stellen onze aanwezigheid daar zeer op prijs. Je bent van harte uitgenodigd!

Het gemeenteorkest speelt op de slotzondag
Op de slotzondag op 30 juni speelt ons gemeenteorkest weer. Jong of oud, ervaren of pas beginnend muzikant: iedereen mag meedoen! We verwachten alle orkestleden voor een repetitie op zaterdag 29 juni in de kerk. Opgave bij Fred Tuinder (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).

Schoonmaakzaterdag
Aanstaande zaterdag 29 juni 2019 van 10:00 tot 16:00 is weer een schoonmaakdag van de kerk hebben gepland. Studenten van Dispuut Atlas (vergaderen twee-wekelijks bij ons) komen sowieso helpen. Gemeenteleden die het leuk vinden om mee te helpen zijn ook van harte welkom! Intekenlijst hangt bij ingang van de Tuinzaal. Meer informatie bij koster Henk-Jan Bustraan (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).

Ontspullen
De Beheergroep wil deze zomer gaan beginnen met het opruimen (ontspullen) van de 1e en 2e gaanderij. Er staat veel ongebruikt materiaal van allerlei activiteiten uit het verleden. Houten knutselwerken, fotolijsten, prullaria. Als u erg gehecht bent aan materiaal dat boven in de Kerkzaal staat opgeslagen, laat u het ons dan weten? Startzondag wordt nieuwe, opgeruimde start...

Nabellen Kerkbalans
Eind juni worden (zo nodig een selectie) gemeenteleden gebeld die dit jaar (nog) geen toezegging hebben gedaan. Heeft u het formulier nog laten liggen? Maak dat dan desgewenst nog snel op orde! De gemeente van de Keizersgrachtkerk kan uw bijdrage goed gebruiken.
Meer informatie Frits van den Boomgaard (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) of Ineke Visser-Luirink (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).

Begroting 2020
Hoewel het jaar 2019 nog niet op de helft is, denkt de penningmeester, Frits van den Boomgaard, al aan de begroting van onze gemeente voor volgend jaar, dus 2020. Dat heeft enerzijds te maken met lange procedures vanaf september binnen de PKA en anderzijds met de zomerperiode waarin het kerkelijk leven ook vakantie houdt. Maar hij heeft wel ‘input’ nodig. Gemeenteleden die betrokken zijn bij activiteiten krijgen binnenkort via een email de vraag welke (extra) kosten zij voorzien voor hun activiteiten in 2020. Mocht u geen email krijgen, maar wel voor specifieke activiteiten in 2020 kosten voorzien, dan kunt u zelf een bericht sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of hem bellen (0348 420010).

Jaarrekening van PKA ter inzage
Benieuwd hoe de Keizersgrachtkerkgemeente, en de andere wijkkerken in Amsterdam er financieel voor staan? De jaarrekening 2018 van de Protestantse Kerk Amsterdam, en de jaarrekening van de stedelijke diaconie zijn ter inzage voor gemeenteleden. Op zondag 23 juni en zondag 30 juni kunt u een papieren exemplaar inkijken in de kerk. Of bekijk de stukken digitaal op www.protestantsamsterdam.nl/jaarrekeningen
Vragen en opmerkingen kunt u sturen naar Frits van den Boomgaard Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Graag voor 1 juli as.

Bijbel-Leeshuizen
A.s woensdagavond (20-22 uur) en a.s. zaterdagmorgen (10.30 - 12.30 uur) is er weer een Lukas-Leeshuis. Meer informatie bij Gerhard Scholte (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).

Maandelijkse Maaltijd
Woensdag 26 juni a.s. is er om 18.30 uur weer een maaltijd voor gemeenteleden, buurtbewoners en wie er verder mee wil eten. Voorafgaand aan de maaltijd is de bar open.
Er wordt door de diacnie gekookt. Bovendien zal er informatie gegeven worden over het werk van de Ontvangstgroep.
Kom ook gezellig eten. Je kunt natuurlijk ook iemand uitnodigen om mee te komen of mensen uit je omgeving attenderen op deze mogelijkheid eens buiten de deur te gaan eten.
Geef je, in verband met de boodschappen, wel van te voren op. Dat kan via een intekenlijst beneden in de kerk, via de website of per e-mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

Zomermorgens 2019
Vijf dinsdagochtenden zijn er deze zomer gevarieerde activiteiten in de kerk.
Inloop vanaf 10.00 uur, aanvang programma 10.30 uur, gezamenlijke lunch (zelf iets meenemen, voor melk en karnemelk wordt gezorgd). Einde ongeveer 13.15 uur

2 juli: Nico Brouwer – Het orgel in de kerk: luxe of bittere noodzaak?
Nico Brouwer is organist en pianist in de Keizersgrachtkerk en de Opgang.Het orgel als begeleidingsinstrument in de kerkdienst is niet zo vanzelfsprekend als je zou denken. In de 16e eeuw echter was het gebruik van het orgel op zijn minst omstreden. De discussie daarover leidde tot controverses, hete hoofden en vooral koude harten. Zelfs de landelijke politiek bemoeide zich met de kwestie. Waarom was men destijds zo tegen het gebruik van het orgel en hoe kwam het dat het uiteindelijk toch als begeleidingsinstrument zijn bijna onaantastbare rol heeft gekregen in de zondagse eredienst?

16 juli: Moniek van Duin – ‘Mio, mijn Mio’ van Astrid Lindgren
Tijdens een studiejaar in Zwitserland heeft Moniek van Duin ruim 100 tekeningen en schilderingen gemaakt bij dit verhaal, en heeft zij een sterke band met dit boek gekregen. Zij vertelt het verhaal van Mio en laat haar verbeelding daarvan zien (door middel van een selectie van haar werk)

30 juli: Reiny van Twillert – Een waterreservoir voor de Mavhaire in Zimbabwe
Reiny van Twillert is lid van de Keizersgrachtkerkgemeente en bestuurslid van het Solidariteitsfonds van die gemeente. Een van de projecten die het fonds steunt is de aanleg van een waterreservoir in het Mavhaire gebied, dat te kampen heeft met ernstige droogte. Reiny, die een aantal jaren in Zimbabwe heeft gewoond, presenteert dit project, ook in het licht van het huidige Zimbabwe.

13 augustus: Creatief met Loes van Berkel
Loes van Berkel is lid van de Keizersgrachtkerkgemeente.
Ook dit jaar verzorgt zij een creatief programma waar iedereen aan mee kan doen.
Opgeven bij Agnes Vlaanderen: 0346-241617 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Er wordt een kleine eigen bijdrage voor de materiaalkosten gevraagd.

27 augustus: Gerritjan Huinink – Het Jeanette Noëlhuis
Het Jeannet Noëlhuis is een leefgemeenschap in Amsterdam-Zuidoost, de bewoners leven volgens de visie van de Catholic Worker Beweging. Gerritjan Huinink, een van de bewoners van het huis, vertelt over de visie van de oprichters van de Catholic Worker Beweging, Peter Maurin en Dorothy Day; hoe deze beweging zich heeft ontwikkeld en vooral: hoe het nu is voor de bewoners van het Jenanette Noëlhuis, hun gasten en de vrijwilligers om vanuit deze visie te leven; is er verandering gekomen in hun visie en praktisch handelen; delen zo verschillende mensen dezelfde motivatie, hoe blijven ze verbonden om de gedachten van de oprichters uit te dragen.

 

Wondermooi
Op 23 juni is de presentatie van Wondermooi, zoals U mij gemaakt hebt. Handreiking voor gelovige transgender personen en werkers in de kerk. De presentatie vindt plaats in de Oranjekerk, Amsterdam (Tweede van der Helststraat 1-3). Het begint om 16.00 uur en wordt afgesloten door een roze avondgebed om 18.30 uur. Welkom.

Lattenbodem gezocht
voor iemand met rugpijn in de vluchtmaat: een stevige lattenbodem van 1m20. opgeven bij de wereldwinkel of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Dromen
In september (8-15-22) zijn er drie diensten over dromen.
Dromen die in de bijbel voorkomen hebben grote impact op de voortgang van het verhaal. Denk aan de droom van Jacob, waarin hij worstelt, de voorspellende dromen van de farao in Egypte, de droom van Jozef om te vluchten, maar ook de visoenen die in Openbaringen beschreven worden.
Wat kunnen we er nu nog mee? Met deze dromen, maar ook met onze eigen dromen. Dromen als wensen? Dagdromen, nachtmerries? Of dromen als beeld van de ziel, zoals bij Jacob.
In de voorbereidingsgroep gaan we een aantal dromen uit de bijbel ontleden, maar ook onze eigen dromen kunnen onderwerp van gesprek zijn. Iemand die veel met dromen en met verhalen uit de bijbel werkt is Herma Meulenkamp, begeleider bij ITIP School voor leven en werk. Voor de voorbereidingsgroep, maar ook voor andere geïnteresseerden houdt zij eind op 24 juni van 20-22 uur een lezing over dit thema, in de tuinzaal.
Planning:
- Lezing Herma Meulenkamp: 24 juni 20 uur- 22 uur.
- 3 bijeenkomsten voor de vakantie: 27/6, 4/7 en 11/7: verdieping
- 3 bijeenkomsten na de vakantie: 20/8, 3/9 en 10/9: voorbereiding van de diensten
- Begin oktober de evaluatie, in overleg. Meer informatie en aanmelding: Nicolien van Halem, (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).

Vrijwilligers (met BIG-registratie) gezocht voor zorgvakantie
In de week van 28 sept t/m 5 okt 2019 organiseert de protestantse stichting zorg vakantie (PSZV) een vakantieweek voor mensen vanwege hun lichamelijke beperking/zorgvraag niet zelfstandig op vakantie kunnen. 
Deze vakantie is in het luxe aangepaste zorghotel Nieuw Hydepark in Doorn en wordt mogelijk gemaakt door de inzet van een enthousiaste groep vrijwilligers. Er zijn echter nog zorg-professional nodig (ook vrijwillig) om de continuïteit van zorg mede te waarborgen. Ben jij een Big geregistreerd verpleegkundige of een actief werkende verzorgende IG en toe aan een leuke uitdaging? Dan zoekt de PSZV jou. Voor meer info naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of vul het contactformulier in op www.pszv.nl.

Mededelingen in de dienst
Mededelingen kunnen altijd aangemeld worden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. maar ook tot 15 minuten voor aanvang van de dienst. In uitzonderlijke gevallen is het mogelijk zelf een mededeling te doen.

 

Deze zondag 10:30uur in de Keizersgrachtkerk:
Een zwijgende god!?
met
Gerhard Scholte 
Klik hier voor informatie over kerkdiensten in de komende weken

 

De Keizersgrachtkerkgemeente is onderdeel van de Protestantse Kerk Amsterdam (PKA).
Als u de PKA geldelijk wilt ondersteunen, dan kan dat via rekening NL51INGB0004605050 ten name van Protestantse Gemeente - 11, Amsterdam.
De KGK heeft ook een eigen kas. Uit de inkomsten daarvan worden o.a. onkosten voor diensten en diverse activiteiten betaald.
Het rekeningnummer is NL83INGB0004675575 t.n.v. Protestantse Gemeente - Kgk, A’dam.

 
De Keizersgrachtkerkgemeente heeft een privacyverklaring dat via deze link is in te zien.