KG-Krantje

Het KG-Krantje is het wekelijkse mededelingenblad van de Keizersgrachtkerkgemeente

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.:
Joost Koedijk en Dick ter Steege
Kopij ingeleverd voor vrijdagavond 22:00uur wordt de volgende zondag opgenomen.
Wilt u het KG-krantje wekelijks per e-mail ontvangen? Stuur dan een berichtje naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of meldt u zich hier online aan.

Zondag 19 september 2021

Diaconie collecte 1: Buurthulp Oost en West
In de Week tegen Eenzaamheid vinden in het hele land activiteiten plaats ter bestrijding van het urgente probleem van eenzaamheid. Coalitie Erbij, een samenwerkingsverband van veel organisaties rond eenzaamheid, vraagt hier speciale aandacht voor. De Diaconie maakt deel uit van de Coalitie Erbij Amsterdam.

Kerk collecte 2: Kerkmuziek
Er wordt in de Keizersgrachtkerk veel muziek gemaakt. De gemeente beschikt over een prachtig orgel maar wil daarnaast het piano- en ensemblespel niet missen. Veel muzikanten leveren graag een bijdrage. Met deze collecte wordt de veelheid van muziek, en het onderhoud van de instrumenten, ondersteund.

Collecte 3: Werk in de eigen gemeente
 

Collecten in de coronacrisis
U kunt de GIVT-app gebruiken. U kunt ook direct uw bijdrage voor de diaconie overmaken NL25INGB0000870727, t.n.v. Diakonie Keizersgrachtkerk Amsterdam. Voor de kerkcollecte gebruikt u het rekeningnummer NL83INGB0004675575 t.n.v. Protestantse Gemeente - Kgk, Amsterdam.
Als u uw collecten overmaakt via de bankrekeningen zet u dan de datum van de kerkdienst erbij. Dan kunnen opbrengsten aangewend worden voor de doelen waarvoor in de desbetreffende dienst is gecollecteerd.

Meer bezoekers bij de kerkdiensten
De wijkraad acht mede op grond van het advies van de Protestantse Kerk Nederland het verantwoord om 80 bezoekers inclusief medewerkers, op 1,5 m afstand, bij de zondagse vieringen toe te laten. Na de dienst is er ook weer koffiedrinken in de tuinzaal.
Wilt u een dienst (en eventueel koffiedrinken) bijwonen meldt dit dan uiterlijk donderdagavond via het reserveringssysteem via het e-mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (beheer: Marcel Hetsen en Ineke Visser-Luirink). Als u geen computer heeft, geeft de zondag(en) waarop u naar de dienst(en) wilt komen door via het telefoonnummer van de kerk: 020 6266868.
Bevestiging: uiterlijk vrijdagavond krijgt iedereen bericht die de zondag daarop in de kerk welkom is en ook iedereen die de dienst niet in de kerk kan bijwonen. Mocht u niets gehoord hebben vraag het dan even na via hetzelfde e-mail adres. Als u toch verhinderd bent, laat het weten.
Vragen en toelichting: mail gerust naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Voorbereidingsgroep “Lichte wanorde”
Heb je tijdens de startzondag het filmpje van Jan Idema gezien over de voorbereidingsgroep ‘lichte wanorde’ voor Advent? (Zie https://www.youtube.com/watch?v=674_ApVSbNA op 1:58:40). Dat gevoel van lichte wanorde, ongemakkelijk. Dat is het. Maar toch, het besef dat er iets aan zit te komen, het morgenlicht dat zich liet zien. Alvast een tipje van de sluier (maar niet teveel, want het moet nog in de groep tevoorschijn komen). We denken aan onderwerpen als 'op het verkeerde been', 'de illusie van de maakbare wereld', 'moedig op pad gaan' en 'verwachtingsvolle ontmoetingen'. Doe je mee? Eind september wordt gestart met de voorbereiding, zodat er voldoende tijd is om met elkaar het gesprek aan te gaan. De bijeenkomsten zullen ‘s avonds via Zoom plaatsvinden. Meld je aan bij de coördinator Martine Koedijk (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).

Hoe willen we online present zijn?
Donderdag 23 september om 20 uur kunnen gemeenteleden hierover in gesprek met elkaar. Eerst zal er een korte theologische reflectie zijn over interactie van kerk en cultuur. Daarna gaan de aanwezigen met elkaar nadenken over vragen als: hoe willen wij als KGK bekend staan voor mensen van buitenaf? Welke mensen hopen we kennis te laten maken met onze kerk? Op welke manier willen we dat (online) vorm geven? De hoop is vanuit de gesprekken input te krijgen om mee aan de slag te gaan.
Graag aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Keizersgrachtgesprek over racisme en discriminatie
Een grote groep Keizersgrachters heeft eind augustus de slavernij tentoonstelling in het Rijksmuseum bezocht. Daarna vond in de tuinzaal een heel informatief gesprek plaats met de curator van de tentoonstelling, Eveline Sint Nicolaas.
Het idee voor die middag werd geboren tijdens de serie Sluiten wij mensen uit?, eind juni. Julia Pelupessy, Tsegay Ogbamichael, Gerda Zebeda en Reina Steenwijk namen dit initiatief. Zij hopen dat die eerste middag de aanzet kan zijn voor een gesprek in de Keizersgrachtkerk over discriminatie en racisme.
Ze nodigen je daarom hartelijk uit voor een vervolggesprek in de tuinzaal van de kerk op dinsdagavond 28 september om 8 uur.
De gemeente Amsterdam heeft de relatie van de stad met slavernij nog eens duidelijk beschreven in het boekje Amsterdam en het slavernijverleden. Dat boekje willen ze gebruiken als opstap voor dit eerste gesprek. In het boekje wordt duidelijk de overgang van slavernij naar racisme en discriminatie gemaakt, en beschreven hoe Amsterdam daarbij betrokken was.
In de gesprekken willen ze een soortgelijke beweging maken en uitkomen bij de vraag: is er racisme of discriminatie in de Keizersgrachtkerk? Of zijn er andere vormen van uitsluiting?
Julia, Tsegay, Gerda en Reina hopen van harte dat je erbij bent op 28 september! Je kunt je aanmelden bij Reina Steenwijk Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en daar kun je ook terecht voor andere vragen.

Maandelijkse Maaltijd
Woensdag 29 september a.s. is er na anderhalf jaar om 18.30 uur weer een maaltijd voor gemeenteleden, buurtbewoners en wie er verder mee wil eten. Voorafgaand aan de maaltijd is de bar open. Er wordt door Loes van Berkel en Gerda Zebeda gekookt. De ervaring heeft geleerd dat er dan een fantastische maaltijd op tafel komt.
Kom ook gezellig eten. Je kunt natuurlijk ook iemand uitnodigen om mee te komen of mensen uit je eigen omgeving attenderen om deze mogelijkheid eens buiten de deur te gaan eten.
Geef je, in verband met de boodschappen, wel van tevoren op. Dat kan via een intekenlijst beneden in de kerk, via de website of per e-mail naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Voorbereiding Groene diensten
Met het thema “Eerlijk(er) delen“ neemt de voorberedingsgroep als uitgangspunt de zin uit het Onze Vader “Geef ons heden ons dagelijks brood”. Brood als basis voor leven dat we ontvangen en delen met elkaar. In onze wereldeconomie krijgt dit beeld een diepere betekenis. Met wie delen wij ons brood? Wie bedoelen we met “ons“? Zijn dat ook de mensen ver van ons weg met wie we via die wereldeconomie verbonden zijn? En hoe ziet die verdeling er uit?
De groep laat zich inspireren door het boek “Maak je bijbel groen“. Een uitgave van het NBG met een verzameling artikelen die ook in de Groene Bijbel staan. Een andere inspiratiebron is het boek “Hoe handel ik eerlijk“ van Olthaar en Schenderling. Dit gaat vooral in op de ongelijkheid die er is ontstaan tussen westerse en lage lonen-landen. In beide boeken worden verbindingen gelegd tussen rijkdom en armoede, ongelijkheid tussen mensen wereldwijd en bijbelse verhalen.
Coördinatie: Klimaat en Geloofgroep
De voorbereidingsgroep gaat in oktober van start. De diensten worden gehouden op 30 januari en 6 en 13 februari.
Aanmelden kan bij Fred Tuinder (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) en Christien Visch (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).

Schrijven voor Amnesty
Deze maand schrijven we brieven naar:

  • Cambodja – waar milieu activisten Long Kunthea, Phuon Keoraksmey, Thun Ratha, Sun Ratha, Ly Chandaravuth, en Yim Leangh in de gevangenis zitten vanwege vreedzame protesten.
  • Burundi – waar jurist Tony Germain Nkina voor 5 is veroordeel voor de ongefundeerde aanklacht voor samenwerking met rebellen die Burundi hebben aangevallen.
  • Egypte – vanwege het willekeurig vastzetten van een mensenrechtenactivist en voormalig parlementariër Zyad el-Elaimy, journalist en politicus Hossam Moanis, en vakbondsman en socialist politicus Hisham Fouad op beschuldiging van het verspreiden van “fake news” die ondermijnend zou zijn voor de staat en de nationale veiligheid paniek zou verspreiden.

Goed nieuws uit: Egypte
Na 22 maanden voorarrest hebben de Egyptische autoriteiten op 18 juli 2021 mensenrechten-advocaat en activist Mahienour el-Masry voorlopig vrijgelaten. November 2019 hebben we voor Mahienour geschreven.

Zolang de brieven niet kunnen worden uitgedeeld kunt u op de volgende manieren in het bezit komen van de brieven:

  • Door te downloaden. Gebruik daarvoor de weblink: https://www.keizersgrachtkerk.nl/images/Documenten/Amnesty-brieven/amnesty-brieven.pdf.
  • Door een mail te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. ontvangt u automatisch een antwoord met de brieven als bijlage.

De brieven kunt u zelf afdrukken. U moet ze nog wel frankeren met het bedrag dat onderaan rechts op de brief is aangegeven.

Digitaal koffiedrinken
Goed nieuws voor wie het koffiedrinken in de Tuinzaal en de gezichten van mensen mist: ook op deze zondag wordt na de viering ‘digitaal’ even ‘samen’ koffie gedronken. Ieder met eigen koffie of thee.
U heeft nodig: een computer/tablet met camera en microfoon (of 'oortjes'/headset). Open in uw browser in de adresbalk de link https://us02web.zoom.us/j/89123455040. Of vul meeting-ID 891 2345 5040 in in uw eigen ZOOM-app. Misschien moet u even wachten op de gastvrouw/gastheer maar daarna kunt u aan het gesprek deelnemen.

Voorbeden in de dienst
Voorbeden voor tijdens de dienst kunnen worden aangevraagd via het voorbedenboek en (tot 15 minuten voor aanvang) via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Bloemen uit de kerk
Wilt u de bloemen meenemen voor de zondagse dienst, weet u een goede bestemming en/of wilt u de bloemen naar de goede bestemming brengen?
Geef u op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Mededelingen in de dienst
Mededelingen kunnen altijd aangemeld worden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. maar ook tot 15 minuten voor aanvang van de dienst. In uitzonderlijke gevallen is het mogelijk zelf een mededeling te doen.

 

Zondag 19 september 2021 10:30uur in de Keizersgrachtkerk-online:
"jong en oud……
in weer en wind”"

in de serie
"Songs in the key of life"
met
Roos Fountain
 
Klik hier voor informatie over kerkdiensten in de komende weken

 

De Keizersgrachtkerkgemeente is onderdeel van de Protestantse Kerk Amsterdam (PKA).
Als u de PKA geldelijk wilt ondersteunen, dan kan dat via rekening NL51INGB0004605050 ten name van Protestantse Gemeente - 11, Amsterdam.
De KGK heeft ook een eigen kas. Uit de inkomsten daarvan worden o.a. onkosten voor diensten en diverse activiteiten betaald.
Het rekeningnummer is NL83INGB0004675575 t.n.v. Protestantse Gemeente - Kgk, Amsterdam.
 
De Keizersgrachtkerkgemeente heeft een privacyverklaring dat via deze link is in te zien.

Tags: krantje