Kunst in de kerk: Menno Lodeizen

maart 2024

In de Tuinzaal exposeert van maart t/m mei 2024 Menno Lodeizen.
Menno is geboren in 1941 in Amsterdam en woont hier nog steeds. Een leven in het onderwijs wist hij te combineren met zijn behoefte om ook op andere vlakken creatief te zijn.
De beginjaren werden gekenmerkt door experimentele kunst, keramiek en pottenbakken. Met het ouder worden wilde Menno de verdieping van het leven laten zien in zijn werk.
Om zich te uiten vond hij

Kunst in de kerk: Hanneke van Heel

juni 2024

In de Tuinzaal exposeert van juni t/m augustus 2024 Hanneke van Heel.
Hanneke is in 1961 geboren in Middelburg. Ze heeft 23 jaar in de Belgische Ardennen gewoond, waar ze haar werk als vertaalster combineerde met het geven van mozaïeklessen.
Toen ze in 2012 terugkwam naar Amsterdam, is ze overgeschakeld naar een andere uiting van creativiteit, materieschilderen, samen met Bert Janssen (www.materieschilderen.nl). Langzaam maar zeker ontwikkelde ze bij hem een methode die goed bij haar past. Ze werkt nu voornamelijk met papier, acrylverf, acrylinkt en verschillende soorten krijt.

Over haar werkwijze zegt Hanneke het volgende:
“Vergeleken bij de mozaïek die ik maakte, is mijn huidige werkwijze veel vrijer. Het is voor mij altijd spannend om

Kunst in de kerk: Gertrude Mulder

december 2023

In de Tuinzaal exposeert van december 2023 t/m februari 2024 Gertrude Mulder uit haar verzameling ‘boeken’. Levensboeken. Boeken, gemaakt vanuit openheid en stilte, al improviserend, genietend, verwonderend en zoekend. Ze zijn gemaakt met papier, acrylverf, klei en andere natuurlijke materialen.
Uitgangspunt voor zo'n Levensboek is een ervaring, een persoon, een citaat, een beeld dat Gertrude heeft geraakt of bezighoudt. Tijdens het werken wordt dit los en VRIJ gelaten, zodat er ruimte is voor wat er aan beeld wil worden gecreëerd.

De Levensboeken zijn

Kunst in de kerk: Goedemorgen Amsterdam!

september 2023

In de Tuinzaal exposeert van september t/m november 2023 Odette Kleebatt.
Met de titel 'Goedemorgen Amsterdam!' plaatst Odette Kleeblatt al jarenlang ieder weekend enkele foto's van de binnenstad van Amsterdam op haar Facebook en Instagram pagina. Inmiddels heeft zij hiermee een trouwe schare van binnen- en buitenlandse volgers opgebouwd.
Odette is van jongs af aan creatief bezig. Het tekenen en aquarelleren ging op een gegeven moment over in zeefdrukken. De interesse in fotograferen was altijd al aanwezig en sinds enige jaren heeft dit bij haar de plaats ingenomen van de andere hobby's. "Het leuke van

Kunst in de kerk: Loes van Berkel

juni 2023

In de Tuinzaal hangen van juni t/m augustus 2023 heel diverse werken van Loes van Berkel. Loes schildert en tekent niet alleen, maar werkt ook met bijv. verschillende soorten textiel. Ze vertelt er zelf over:
“Tekenen, schilderen, knutselen en alle creatieve uitingen; ik word er blij van! Al m’n hele leven teken ik op ieder stukje papier dat ik tegenkom, probeer ik ieder nieuw materiaal of nieuwe werkvorm. Als peuterjuf was dat heel handig en ook in m’n Elephant Parade winkel in Amsterdam gaf ik workshops 'olifantjes beschilderen'.
Nu heb ik al vijf jaar

Kunst in de kerk: Marjo van den Haak

februari 2023
Een expositie met bloemen en planten in de hoofdrol

In de tuinzaal hangen van februari tot en met april 2023 aquarellen van Marjo van den Haak.

Marjo kan er enthousiast over vertellen:
“In 2013 was mijn vorige expositie in de Tuinzaal. De onderwerpen waren toen zeer divers en de technieken ook. Na die tijd ben ik me gaan toeleggen op het schilderen van bloemen en planten. Ik heb in die tijd een tuintje in mijn buurt verworven en dat leverde veel inspiratie op. Ook Park Frankendael in de Watergraafsmeer is voor mij een grote inspiratiebron, vooral het gedeelte met de volkstuintjes.
Ik heb een workshop en een cursus

Kunst in de kerk: Ria Roelofs en Daan Vosskuhler

 

In de tuinzaal hangen van november 2022 tot en met januari 2023 materieschilderijen van Ria Roelofs en Daan Vosskuhler.
Ria en Daan hebben een lange geschiedenis van samenwerking op meerdere terreinen. Naast het gezamenlijk begeleiden van transities in het sociaal domein hebben ze op artistiek gebied diverse beeldende projecten uitgevoerd. Als recent voorbeeld kan het Landart project

Kunst in de kerk: Ria Torsius

In de Tuinzaal hangen van juli t/m oktober 2022 werken van materieschilder Ria Torsius.

Het werken met vuur is een belangrijk onderdeel bij het ontstaan van het beeldend werk van Ria. "Fantastisch en altijd weer verrassend om te zien hoe kleuren en structuren zich vormen tijdens het werken met vuur!" Ze gebruikt in haar werk veel natuurlijke materialen zoals zand, steen, klei en hout, en ook papier, verf, metaal, ijzer en alles wat er te vinden is op haar zoektochten om haar innerlijke beelden weer te geven. Ook de

Kunst in de kerk: Marlies Meerman

Waternimfen van Andromeda

Expositie 'Helend werk'

Van maart tot en met juni 2022 hangen in de Tuinzaal 43 werken van beeldend kunstenaar Marlies Meerman (Amsterdam, 1949).
Marlies is autodidact als het gaat om verbeelden. Naast haar werk op ander terrein volgde ze haar leven lang vele cursussen op creatief vlak. Nadat ze de pensioengerechtigde leeftijd had bereikt, maakte ze de keuze hier professioneel vorm aan te geven.

Lees hier hoe zij zichzelf voorstelt en wat ze schrijft over het ontstaan van haar werk.

Kunst in de kerk: Hoda Jazayari

Oh, the lost certitude, oh, the fish lubricious
Slipped in the ponds of a mirror!
I am a smooth pond, now with the magic of love
From the mirrored ponds, find a path to me!

- fragment uit 'Fish', een gedicht van Ahmed Shamloo.

Vanaf 28 november 2020 kunt u in de Tuinzaal van de Keizersgrachtkerk werk van Hoda Jazayari bewonderen. Hoda is een schilderes, woonachtig in Tehran, Iran. Zij is familie van één van onze gemeenteleden.
Dit vertelt zij over zichzelf en haar werk:

“Van jongs af aan ben ik altijd gefascineerd geweest door literatuur, vooral

Kunst in de kerk: Bert Janssen

In de Tuinzaal hangen van juli t/m november 2020 werken van Kunstenaar Bert Janssen. Klei, zand, cement, grond, water, vuur, verf en as. Bert Janssen experimenteert met materiaal, met kleur en structuur. Hij noemt zich materieschilder en beschouwt zichzelf als een onderdeel van het scheppingsproces. Hij wordt door het proces van groei en woekering gegrepen - tot hij daar boven uitstijgt en ziet dat het goed is.

Bert is geboren in Driel, aan de Rijn in Gelderland. In zijn jeugd is hij altijd buiten in de natuur te vinden. Spelen, spelen en nog eens spelen... van voetballen, zwemmen in de Rijn en kleigaten, hutten bouwen, fikkie stoken, vissen ... etc. Binnen blijven dat was alleen wanneer het moest!
Zo ervoer hij al heel jong hoe het voelde om