Kunst in de kerk: Minh Tran

MINH TRAN 1965 – 2020

Tot en met november 2021 hangt beneden in de Keizersgrachtkerk werk van de beeldend kunstenaar Minh Tran uit Kampen.

Minh Tran werd geboren op 5 september 1965 in Saigon. Als 15-jarige vluchtte hij, samen met enkele familieleden en ruim honderd andere Vietnamezen, uit het door communisten veroverde Zuid-Vietman. In een gammel bootje voeren ze de Zuid-Chinese Zee op. Het bootje raakte echter stuurloos en drinkwater en voedsel, voor een dag of vijf, raakte snel op. Na 21 dagen werd het scheepje opgemerkt door de bemanning van de Nederlandse LPG-tanker Anttila Bay.

In Nederland haalde Minh zijn HAVO diploma, waarna hij werd toegelaten op de kunstacademie Constantijn Huygens in Kampen. Hij volgde er

de studierichting Illustratie. Nadat hij in 1995 succesvol afstudeerde, gaat Minh in Amsterdam wonen en werken voor enkele bladen en tijdschriften, waaronder Élégance.

Het werk van Minh Tran kenmerkt zich door een fijnzinnige teken- en schildertechniek. In zijn studietijd op de academie experimenteert hij er lustig op los met materialen en gereedschappen. De illustraties die hij maakt, zijn juweeltjes van 'schilderijen' op klein formaat. Hij maakt vaak gebruik van een sjabloneertechniek.
De vormwereld van Minh Tran is heel persoonlijk, lyrisch en fantasievol. Zijn werk doet soms denken aan dat van de joodse schilder Marc Chagall.expositie Zijn volkstuin in Kampen, waar hij later ging wonen, was in alle opzichten een grote bron van vreugde en inspiratie. Het verleden, de onderdrukking van de communisten, de vlucht, het vluchtelingenleven en het vreemdeling zijn in Nederland hadden een zware tol geëist op zijn creatieve en naar vrijheid verlangende geest. Toen het einde van zijn eigen levensverhaal ineens nabij kwam, kwam ook een sterke drang om dát verhaal eerst nog te verbeelden. Niet als illustratie, niet zoals hij altijd al had gewerkt, maar uit het leven zelf, de bloemen, de tuin, de natuur, de herinneringen, dat wat zijn leven was. De beperkingen die de ziekte gaf werden tot mogelijkheden om nieuwe manieren van werken te ontdekken. Achter de tekentafel kon niet, maar staand aan de ezel wél.
En later had hij overal zijn tekenblok bij zich. Tuinieren mocht dan niet meer lukken, maar de weelde in kleur en vorm vastleggen des te meer.
Er kwam een nieuwe speelsheid, die ook resulteerde in het beschilderen van huisraad. Levendig en kleurrijk gaf Minh tot het laatst vorm aan dat wat zijn leven rijk had gemaakt.

Het werk van Minh Tran is te koop en Minh Tran wilde dat de helft van ieder aankoopbedrag wordt gedoneerd aan het Koningin Wilhelmina Fonds. Met uw aankoop steunt u het onderzoek naar de bestrijding van kanker.

Zie ook: www.minhtrangallery.com