van Advent 2024 tot en met de zomerdiensten in 2025
Hieronder vind je een overzicht van alle thema's die in de kerkdiensten aan de orde zullen komen. Alle diensten worden voorbereid door een aantal gemeenteleden in samenwerking met de uitleggers. Deze groepen staan open voor iedereen. Waar de coördinator al bekend is staat die vermeld. Voor de andere diensten kun je informatie krijgen via de Werkgroep Morgendiensten (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.). Ook de creatief en theologisch begeleiders worden veelal pas gedurende het seizoen bekend.
Klaar voor de start? 8 september
Een vrolijke start van het seizoen met een gezamenlijke maaltijd als viering.
Is kolonialisme voorbij? 15 september
Heeft de koloniale erfenis diepere sporen achter gelaten in ieder van ons dan we denken en zijn we ons daar bewust van?
Verjaardagsfeestje! 22 september
Een dienst voorbereid door de jongerengroep.
Inclusiviteit 29 september, 6 en 13 oktober
In Amsterdam kom je mensen tegen met uiteenlopende opvattingen, leefstijlen, seksuele voorkeuren en genderexpressies, jong en oud. Als kerk willen we open en inclusief zijn, een plek waar iedereen zich welkom voelt, ongeacht hun achtergrond of overtuiging. Maar wat betekent het werkelijk als we zeggen dat iedereen erbij hoort? Kunnen we als gemeenschap vasthouden aan onze kernwaarden wanneer er een diversiteit aan meningen bestaat? Wat is het dat ons, te midden van al deze verschillen, toch samenbindt als één kerk?
coördinatie: Petra Pouwels, theologische begeleiding: Robert Jan Nijland
Doopdienst 20 oktober
Een feestelijke dienst waarin de doop van een of meer mensen centraal staat.
coördinatie: Wilma Eusman
Speels! 27 oktober
Een creatieve en muzikale dienst die vooral gefocust is op de vorm waarin we onze min of meer vaste, traditionele vorm en liturgie loslaten.
coördinatie: Anja Scheffer
Fout! 3 november
In sommige verhalen in de bijbel gaan mensen duidelijk de fout in. Dansen rond het gouden kalf, halve waarheden of erger vertellen, niets menselijks is hen vreemd. In de bijbel wordt het sterk veroordeeld, maar hadden wij niet ook die kneuzen kunnen zijn? Zouden wij beter hebben gehandeld? Eerste van vier diensten verspreid over 2024 en 2025.
coördinatie: Herman Schalk
Hoop 10 en 17 november
In deze tijd hebben we hoop hard nodig. Hoop lijkt niet meer zo vanzelfsprekend als het tien of vijftien jaar geleden was. Misschien is het daarom goed om na te gaan wat hoop wel en wat het niet is. Hoop is niet de overtuiging dat alles goed zal komen. Hoop is te vinden in de veronderstelling dat we niet weten wat er zal gebeuren. Die onzekerheid kan ons verlammen maar misschien ook ons ruimte bieden om iets te doen. En met het erkennen van die onzekerheid, erken je de mogelijkheid om er invloed op uit te oefenen. Dat kan ons creatief maken, want hoop vraagt om een actieve houding, om handelen. En hoe hebben we daarbij elkaar nodig?
coördinatie: Reina Steenwijk, theologische begeleiding: Ferdinand Borger
Troostzoekers 24 november
Op deze laatste zondag van het kerkelijk jaar gedenken we onze geliefden die in het afgelopen jaar zijn gestorven. We delen herinneringen en emoties en zoeken troost bij elkaar.
Wat kan ons eigenlijk troosten? Wat troost en wat troost niet? En door wie willen we getroost worden? Waar komt onze hulp vandaan?
coördinatie: Henk Scheffer
Dat wat ons bindt, geïnspireerd op Erasmus Advent, 1, 8, 15 en 22 december
De kern van Erasmus’ filosofie is dat mensen zelf moeten leren denken met debat, humor én wederkerigheid. Een zoektocht naar gedeelde waarden waarbij ook het ‘eigen’ gelijk ter discussie moet staan. Zelf bekritiseert Erasmus bijvoorbeeld (kerkelijke) machthebbers met satire en vertaalt het nieuwe testament revolutionair. Wat kunnen we leren van Erasmus in deze tijd van polarisatie en individualisering? De groep gebruikt hierbij onder andere het boek ‘Spelen met waarden, betalen met gedachten’ van Ronald van Raak.
De groep start op 21 september met een workshop/lezing van Ronald van Raak (14:00 uur in de benedenzaal van de kerk. Iedereen is welkom). De bijeenkomsten zijn op maandagavond via Zoom.
coördinatie: Martine Koedijk, theologische begeleiding: Jan Krans-Plaisier
Kerstavond 24 december
Feestelijke dienst met veel muziek, voorbereid samen met de jongeren.
coördinatie: Werkgroep Morgendiensten
Kerstmorgen 25 december
We vieren een geboortefeest, met prachtige kado's voor de pasgeborene.
coördinatie: Wilma Eusman
Oud & nieuw 29 december
Wat laten we achter en wat ligt voor ons?
coördinatie: Werkgroep Morgendiensten
Fout! 5 januari 2025
zie 3 november
coördinatie: Herman Schalk
Trouw aan Gods Schepping 12 en 19 januari 2025
Welke mogelijkheden hebben wij persoonlijk en wij als kerk om trouw aan de schepping te zijn? Klimaat en milieu is al jaren zeer urgent. We willen met deze klimaatdiensten ingaan op de actualiteit van het moment.
coördinatie: Klimaat-en-geloofgroep, theologische begeleiding: Annemarie van Wijngaarden
Doopdienst 26 januari 2025
Een feestelijke dienst waarin de doop van een of meer mensen centraal staat.
coördinatie: Wilma Eusman
Diaconaal thema 2 februari 2025
Elk jaar verzorgt de diaconie een dienst over een thema dat op dat moment actuele aandacht en/of (theologische) verdieping vraagt.
coördinatie: Diaconie
Mens waar ben je? God waar ben je? 9, 16 en 23 februari 2025
Drie wonderlijke verhalen uit de bijbel. Vier vrouwen en een man, de hysterische bidster, de gek bij het kerkhof. In de bijbel (letterlijk bibliotheek) wonen mensen. Veelal wonderlijke personages, eigenlijk zoals jij en ik. Met verhalen die er toe doen, anders zouden ze er ook niet wonen. Een aantal van hen willen nu eindelijk wel eens hun verhaal kwijt. Zich laten kennen. Stem krijgen. Met hart en ziel aan het licht komen. Ons het heen en weer laten krijgen én ons moed influisteren. Met alles wat er is. Waag de stap en laat je meenemen op deze creatieve en avontuurlijke reis.
coördinatie en theologische begeleiding: Pete Pronk
Vasten 2 maart 2025
Eerste dienst van een tweeluik rond de vastentijd. Er zijn in de KGK mensen die ‘licht’ vasten in de tijd voor Pasen: geen snoep of koek, geen alcohol. De zondag is daarop dan een feestelijke uitzondering. Ook in de bijbel wordt door sommigen gevast. Bekende voorbeelden zijn Mozes en Jezus, beiden voordat zij een grote taak op zich namen. Van oudsher is vasten meer een katholiek dan een protestants gebruik en moslims kennen een hele vastenmaand, de ramadan. Hoe zit dat eigenlijk en welke betekenis kunnen wij eraan geven als we vasten?
coördinatie: Ineke Visser-Luirink, theologische begeleiding: Daan Savert
Vesper op aswoensdag 3 maart 2025 (19.00 u.)
Een ritueel van loslaten, hoop en inkeer als begin van de vastentijd. Met een sobere maaltijd in stilte, een korte dienst en een as-ritueel.
coördinatie: Christien Visch, theologische begeleiding: Wilna Wierenga
Wie zeggen de mensen dat ik ben? 9, 16, 23 en 30 maart, 6 en 13 april 2025
Willem Jan Otten zoekt in zijn boek met de bovenstaande titel naar ‘verschijningen van Christus’ in de kunst (literatuur, muziek, film). Kunst waarin hij Jezus herkent zonder dat de maker hiervan dit per se zo bedoeld heeft. Hij ziet dat als her-verrijzenissen (reïncarnatie): “Zolang er mensen zijn zal hij verschijnen, op alle denkbeeldige wijzen.” In de zes diensten voor Pasen willen we zes van die verschijningen voor het voetlicht brengen. Die kunnen uit het genoemde boek komen, maar we kunnen ze ook zelf aandragen.
We starten met een gezamenlijke bijeenkomst op een zaterdag in februari, daarna worden de diensten in kleine groepjes voorbereid.
coördinatie: Pauline Koedijk, theologische begeleiding: Guido de Bruin
Stille Week en Pasen 17, 18, 19 en 20 april 2025
Hoe de voorbereiding van deze belangrijke diensten dit jaar georganiseerd gaat worden, is nog niet bekend. Maar dat het intensief en inspirerend zal zijn en dito diensten zal opleveren, lijkt wel zeker.
coördinatie: Werkgroep Morgendiensten
Fout! 27 april 2025
Zie bij 3 november.
coördinatie: Werkgroep Morgendiensten
Mensenrechten in de bijbel 4 mei 2025
Over de rechten van de mens, de waarden erachter, hoe dat ons raakt en hoe we kunnen bijdragen.
coördinatie: Annette Beeftink
Vasten 11 mei 2025
Tweede dienst van een tweeluik rond de vastentijd. Zie bij 2 maart.
Ziek 18 en 25 mei, 1 juni 2025
Iedereen krijgt vroeg of laat met ziekte te maken. Toch lijkt er een scheidslijn: je bent ziek of gezond. Als we zeggen dat gezondheid ons grootste goed is wat zegt dat dan over ziek zijn? Ben je dan je grootste goed kwijt, wat houd je dan nog over? En als gemeente met steeds meer ouderen, hoe gaan we dan om met ziekte en beperking? Helpt de lamme de blinde? We willen in deze gespreksgroep ervaringen uitwisselen en met elkaar zoeken naar antwoorden op bovenstaande vragen. We kunnen daarbij – als we dat willen – gebruik maken van het boek
De zin van ziekte van Alain Verheij.
Deze groep start in de laatste week van januari.
coördinatie: Anja Scheffer, theologische begeleiding: Alain Verheij
Mijn muziek 8, 15 en 22 juni 2025
Deze serie is een sprong in het diepe: als groep beginnen we met muziek, zonder woorden. Eerst alleen maar luisteren. Daarna met elkaar delen wat muziek voor ons betekent, hoe het ons inspireert. Muziek overschrijdt grenzen, ook die van het verstand. Ze spreekt andere lagen in ons aan, kan uitdrukking geven aan iets waar geen woorden voor zijn. Waar we uitkomen weten we nog niet. Het wordt een gezamenlijke ontdekkingsreis, en we zien wel waar die ons brengt. Uiteindelijk bij drie diensten, te beginnen met Pinksteren, een dienst bij uitstek over inspiratie, en het zou geen verbazing wekken als muziek in deze serie een hoofdrol speelt. Deze groep start in maart.
coördinatie: Martyn Mulder, muzikale verdieping: Fred Tuinder
Slotzondag 29 juni 2025
In een vrolijke dienst sluiten we het seizoen af.
coördinatie: Werkgroep Morgendiensten
Zomerdiensten 6, 13, 20 en 27 juli, 3, 10, 17 en 24 augustus 2025
In de zomer zijn de diensten en hun voorbereiding eenvoudiger van opzet. Ze worden voorbereid door de uitlegger met één of twee liturgen. Het thema van deze zomer is nog niet bekend.
Op 3 augustus vindt de jaarlijkse Pride kerkdienst plaats.
coördinatie: Pauline Koedijk