Kunst in de kerk: Bert Janssen

In de Tuinzaal hangen van juli t/m november 2020 werken van Kunstenaar Bert Janssen. Klei, zand, cement, grond, water, vuur, verf en as. Bert Janssen experimenteert met materiaal, met kleur en structuur. Hij noemt zich materieschilder en beschouwt zichzelf als een onderdeel van het scheppingsproces. Hij wordt door het proces van groei en woekering gegrepen - tot hij daar boven uitstijgt en ziet dat het goed is.

Bert is geboren in Driel, aan de Rijn in Gelderland. In zijn jeugd is hij altijd buiten in de natuur te vinden. Spelen, spelen en nog eens spelen... van voetballen, zwemmen in de Rijn en kleigaten, hutten bouwen, fikkie stoken, vissen ... etc. Binnen blijven dat was alleen wanneer het moest!
Zo ervoer hij al heel jong hoe het voelde om met de elementen aarde (klei, zand, en grond), water, vuur, en lucht te spelen. Na de middelbare school was het bijna vanzelfsprekend om iets te gaan studeren in de richting van de natuur: zoölogie en natuurwetenschappen. De natuur roept

Maar zijn nieuwsgierigheid ging verder dan alleen de natuur. De groei naar de interesse voor de kunst en het helpen van mensen, waarvan 20 jaar in de verstandelijk gehandicaptenzorg, deden hem diverse opleidingen en workshops in o.a. de schilderkunst volgen. Een aantal opleidingen en workshops die hij volgde zijn:

  • Basiscursus motoriek bij Michiel Dhont
    In deze jaaropleiding van Michiel Dhont heb ik geleerd te vertrouwen op mijn handen, want zij kennen n.l. al mijn innerlijke beelden en kunnen deze vanuit je hart in beelden tot expressie brengen.
  • Mixacademy
    Bij de mix-academy heb ik geleerd de kern van mijn eigen figuratieve beelden te vinden en dit te verbeelden in een eigen stijl.
  • Rob van Leeuwen
    Bij Rob heb ik geleerd om met natuurlijke materie te werken.

Al deze trainingen, workshops en ervaringen hebben me een aantal eigen workshops doen ontwikkelen waarbij het spel met de verschillende elementen de boventoon voert. Niets moet en alles mag! Op zoek naar je eigen authentieke beeldtaal. Een ontdekkingstocht naar jezelf!

Voor meer info zie www.materieschilderen.nl