Kunst in de kerk: Marjo van den Haak

februari 2023
Een expositie met bloemen en planten in de hoofdrol

In de tuinzaal hangen van februari tot en met april 2023 aquarellen van Marjo van den Haak.

Marjo kan er enthousiast over vertellen:
“In 2013 was mijn vorige expositie in de Tuinzaal. De onderwerpen waren toen zeer divers en de technieken ook. Na die tijd ben ik me gaan toeleggen op het schilderen van bloemen en planten. Ik heb in die tijd een tuintje in mijn buurt verworven en dat leverde veel inspiratie op. Ook Park Frankendael in de Watergraafsmeer is voor mij een grote inspiratiebron, vooral het gedeelte met de volkstuintjes.
Ik heb een workshop en een cursus

Blauwe reiger sgevolgd bij Anita Walsmit Sachs. Zij is verbonden geweest aan de afdeling 'botanisch tekenen' van het voormalig Nationaal Herbarium in Leiden. Dit heeft mij weer nieuwe inzichten gegeven voor het schilderen met aquarel. Haar werk en het werk van andere botanisch kunstenaars is voor mij echt een voorbeeld. Het leert wat er mogelijk is met aquarel en wat ikzelf zou kunnen uitproberen. Het schilderen van bloemen en planten sluit aan bij mijn interesse in de natuur en tuinieren. Ik heb veel excursies gegeven voor Natuurmonumenten en ik geef nog steeds veel rondleidingen in de Hortus.
Op dit moment geef ik ook beplantingsadvies aan mensen die in het kader van vergroenen van de stad hun tuin willen onttegelen of iets willen doen aan vergroening van de openbare ruimte.

Ik wil één voorval met de lezers delen. Op enig moment zat ik aan mijn werktafel te schilderen. Het was een warme en stille middag. Vóór mij stond een vaasje rozen om na te schilderen. De bloemen waren deels geopend. Steeds opkijken en dan schetsen, opkijken en schetsen..…… Maar opeens lukte dat niet meer. De blaadjes stonden niet meer op dezelfde manier. Hoe kon dat nou? Ik bleef een poosje heel geconcentreerd naar de rozen kijken. En wat zag ik? Schoksgewijs gingen de blaadjes beetje bij beetje open! En als je heel goed luisterde, dan hoorde je bij elk schokje en zacht knappend geluid.” De werken zijn niet te koop.Bloesem s