Kunst in de kerk: Ria Roelofs en Daan Vosskuhler

 

In de tuinzaal hangen van november 2022 tot en met januari 2023 materieschilderijen van Ria Roelofs en Daan Vosskuhler.
Ria en Daan hebben een lange geschiedenis van samenwerking op meerdere terreinen. Naast het gezamenlijk begeleiden van transities in het sociaal domein hebben ze op artistiek gebied diverse beeldende projecten uitgevoerd. Als recent voorbeeld kan het Landart project

'Het rode lint' op www.daanenria.nl worden genoemd. Betekenisvolle plekken in Nederland worden daarin bezocht, waarbij we ons met een rood lint verbinden met de omgeving. Op de website wordt daar filmisch verslag van gedaan.

Materieschilderen
In het beeldend werk van Ria en Daan leken thema’s als compositie, thematiek en het materiaalgebruik te uiteenlopend om tot een geslaagde samenwerking te komen. De coronacrisis die ons in Amersfoort tot het werken thuis en in het atelier veroordeelde, bracht een verrassende doorbraak in het gezamenlijk maken van materieschilderijen, op een wijze die origineel te noemen is. Grote foto’s van structuren geprint op canvas worden bewerkt, voorzien van een tweede huid op basis van vindsels uit de natuur, verroeste metalen, zink, lood, hout, leem, rijstpapier, pigmenten en vernis. In dat werk komt de specifieke kwaliteit van beide kunstenaars harmonieus samen. Waar Ria sterk kijkt vanuit haar liefde voor compositie en kleur, kan Daan zich uitleven in het aandacht geven aan details.
Het resultaat laat de vreugde en de inspiratie zien van een samenwerking die door Ria en Daan als ‘moeiteloos’ wordt ervaren. Dit als metafoor voor het gegeven dat het geheel meer is dan de optelsom van de delen.

Websites:
www.daanenria.nl
www.daanvosskuhler.nl

DSC01509 s