Themarooster

van Advent 2023 tot Advent 2024

Waar de coördinator al bekend is staat die vermeld. Voor de andere diensten kun je informatie krijgen via de Werkgroep Morgendiensten (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.). Ook de creatief en theologisch begeleiders worden veelal pas gedurende het seizoen bekend.

 

Waar wachten we op? (Advent) 3, 10 en 17 december 2023
Advent is de tijd van verwachting, maar waar wachten we eigenlijk op? ‘Het Licht’, ‘het Kind’ of ‘de nieuwe morgen’ zijn dan veelgehoorde antwoorden. En hoezo wachten? Later is toch allang begonnen? Over hoop, verwachting en ernaar toe leven.
coördinatie: Wilma Eusman

Kerstavond (21:00 uur) 24 december 2023
We vieren de geboorte van Jezus altijd met een bijzondere, vaak intense dienst.
coördinatie: Martyn Mulder

Kerstmorgen 25 december 2023
We vieren de geboorte van Jezus met een mozaïekdienst met creatieve en muzikale onderdelen voor en door jong en oud.
coördinatie: Martine Koedijk

Top 2000 31 december 2023
Een muzikale dienst waarin een selectie van liederen uit de Top 2000 de rode draad vormt.
coördinatie: Joost Koedijk

Is kolonialisme voorbij? 7 januari 2024
Een vervolg op de indrukwekkende serie diensten over ‘Verborgen Verhalen’ van afgelopen seizoen. Daarin ging een groep mensen uit de KGK op zoek naar de verhalen in hun eigen verleden die te maken hebben met slavernij, kolonialisme en racisme. Heeft die koloniale erfenis diepere sporen achter gelaten in ieder van ons dan we denken en zijn we ons daar niet altijd van bewust? De voorbereiding staat expliciet ook open voor mensen die niet aan de vorige diensten hebben meegewerkt. Een tweede dienst hierover volgt op 15 september.
coördinatie: Julia Pelupessy, Reina Steenwijk

Doopdienst 14 januari 2024
Een dienst waarin de doop van een of meer mensen centraal staat.
coördinatie: Wilma Eusman

Speels 21 januari 2024
Bij de voorbereiding wordt vooral gefocust op de vorm van deze creatieve en muzikale dienst waarin we onze min of meer vaste, traditionele vorm en liturgie loslaten.
coördinatie: Herman Schalk

Diaconaal thema 28 januari 2024
Elk jaar verzorgt de diaconie een dienst over een thema dat op dat moment actuele aandacht en/of (theologische) verdieping vraagt.

De spiritualiteit van U2 4 en 11 februari 2024
U2 is een Ierse rockband met Bono als frontman en bestaat al sinds 1976. Veel van hun teksten hebben een bijbelse basis en behandelen thema’s als zoals twijfel, zoeken (I still haven’t found what I’m looking for), verlangen naar het koninkrijk Gods, hypocrisie en rechtvaardigheid. Dat daagt uit om eens nader te onderzoeken wat die liederen ons te zeggen hebben.
coördinatie en creatieve begeleiding: Fred Tuinder

Beelden van God (veertigdagentijd) 18 en 25 februari, 3, 10, 17 en 24 maart 2024
God als Schepper, Vader, Moeder, ‘Ik zal er zijn’? Er zijn eerder series diensten in de KGK geweest over onze godsbeelden. Ditmaal is het de bedoeling om het breed in te vullen en ook te kijken naar godsbeelden van buiten, zoals in de islam en het jodendom en dat wellicht te doen met een bezoek aan moskee of synagoge.
coördinatie: Ineke Visser, Reina Steenwijk theologische begeleiding: Alain Verheij

Stille week 28, 29 en 30 maart, steeds om 21.00 uur
Net als vorig jaar worden de diensten van Witte Donderdag, Goede Vrijdag en Stille Zaterdag op een ‘pop-up’-manier voorbereid. Om 17.30 u. komen mensen bijeen om – bij een eenvoudige maaltijd – samen de dienst van die avond voor te bereiden. Wie wil neemt een tekst, lied, beeld of iets anders mee dat wellicht een plek kan krijgen in de dienst. Het thema is uiteraard de weg die Jezus die dagen ging en wat dat voor ons betekent.
coördinatie: Herman Schalk creatieve begeleiding: Fred Tuinder

Paasmorgen 31 maart 2024
De opstanding, licht dat het duister weerstaat vieren we samen in een feestelijke dienst.
coördinatie: Herman Schalk creatieve begeleiding: Fred Tuinder

Openbaring van Johannes 7, 14 en 21 april 2024
Het laatste boek in de Bijbel blijft intrigeren. Wat staat er, wat kunnen we ermee? Goed om ons weer eens grondig in een bijbelboek te verdiepen.

Veilige Kerk 28 april 2024
Een dienst over de kerk als veilige omgeving. Hoe zorgen we ervoor dat iedereen zich veilig voelt en ook daadwerkelijk veilig is?
coördinatie: Wijkraad

Kiezen en delen voor het klimaat 5 en 12 mei 2024
Veranderen van leefstijl is moeilijk, hoe gemotiveerd we ook zijn. Daarom heeft het zin om te verkennen hoe we via idealisme en realisme komen tot praktische keuzes. Daarbij blijft het lastig om met mensen die ons gevoel van urgentie niet delen, over die keuzes te communiceren.
coördinatie: Klimaat & geloofgroep theologische begeleiding: Annemarie van Wijngaarden

Speels (Pinksteren) 19 mei 2024
Bij de voorbereiding staat de vorm centraal in deze creatieve en muzikale dienst waarin we onze min of meer vaste, traditionele vorm en liturgie loslaten.

Drie keer hetzelfde? 26 mei, 2 en 9 juni 2024
Eén bijbeltekst, drie verschillende uitleggers. Krijg je dan drie keer dezelfde uitleg en min of meer dezelfde dienst? Dat gaan we eens beleven. Wie weet krijgen we een heel klassieke KGK-uitwerking, of juist een heel creatieve. De keus voor een bijbeltekst is uiteraard aan de voorbereidingsgroep. Kun je al een leuke bedenken?

Rijkdom en armoede 16, 23 en 30 juni 2024
Hoe gaan we om met de steeds groeiende kloof tussen rijkdom en armoede, in Nederland en in de wereld? Kunnen wij daar met persoonlijke keuzes iets aan doen en hoe dan? Het boek Geld & go€d van Alain Verheij kan hierbij een inspiratiebron zijn. ‘Als geld de spil is waar de wereld om draait, kunnen we die spil dan een zwengel de goede kant op geven?’
theologische begeleiding: Alain Verheij

Slotzondag 7 juli 2023
In een vrolijke dienst sluiten we het seizoen af.

Zomerdiensten 14, 21, 28 juli, 4, 11, 18, 25 augustus en 1 september 2024
In de zomer zijn de diensten en hun voorbereiding eenvoudiger van opzet. Ze worden voorbereid door de uitlegger met één of twee liturgen. Op 4 augustus vindt de jaarlijkse Pride kerkdienst plaats. Het thema van deze zomer is nog niet bekend.
coördinatie: Pauline Koedijk

- wordt vervolgd... -