Expositie 'Verstilling' - Mary Koning / Oma's Art

In het najaar van 2016 is in de tuinzaal de tentoonstelling 'Verstilling' te zien, met schilderijen van Mary Koning (1912-1998). Een twintigtal ontroerende werken van een vrouw die aards in het leven stond en pas op lateren leeftijd met schilderen begon.
Na een werkzaam leven als verpleegkundige nam Mary Koning voor het eerst schilderlessen toen ze 76 jaar was. Tot haar dood, tien jaar later, heeft ze vervolgens enkele honderden schilderijen gemaakt.

MaryKoningMary als mens: zij was een Amsterdamse timmermansdochter, (Rode Kruis-)verpleegkundige van gereformeerde komaf, werd als jong volwassene Nederlands Hervormd, beoefende klassieke zang en poëzie, onderging soefi-invloeden, werd uiteindelijk officieel humanist en was plaatselijk voorzitter van de vrouwengroep.
Mary, die hier en elders de oorlog had meegemaakt, vond gemoedsrust en passie in het aquarelleren van de natuur, maakte later meer maatschappelijk betrokken en licht spirituele werken in complexe gemengde technieken. Verstilde perspectieven waarin de verwondering van en over de wereld naar voren komt, soms aangevuld met geschreven woord (o.a. een gedicht van Huub Oosterhuis, Japanse haiku’s, een brief).

Mary als kunstenares: produceerde in de tien jaar tot haar dood (86 jaar) meer dan 450 schilderijen. Ontbreekt in haar vroege werken de verfijnde penseelstreek, naarmate ze zich bekwaamde groeide ook haar ambitie om zich avontuurlijker te uiten. Zij kreeg onderricht van bekende leraren als Mieke Kennis, Peter Vassilev, Jose van Zuylen & Jolande Gerner. MaryKoning 18MENVrouweninalleculturenU zult bij Mary niet de compositorische strengheid van een Mondriaan vinden, maar wel de warme, sensuele en vloeiende penseelvoering van een Pierre Bonnard. Geïnspireerd door de natuur en vol levenslust toont Mary Koning in haar kunst een visie op een leven dat goed geleefd is.

Oma’s Art: 400 Nagelaten werken zijn in beheer van haar dochter Marianne, onder de naam Oma’s Art. Het doel van Oma’s Art is Mary’s kunst te onsluiten. 100 stuks al vonden in twee jaar tijd een nieuw onderkomen, hetzij via donaties aan goede doelen, of verkoop. Zo zijn de schilderijen 'Vluchtelingen II & III' (uit 1994 n.a.v. vluchtelingen uit Joegoslavië) in 2015 gedoneerd aan Vluchtelingenwerk Raad van Kerken Amsterdam, via Gerhard Scholte.

Marianne Ziekemeyer – www.omaopzolder.nl
Informatie: Agnes Vlaanderen-Jansen: 0346-241617 en Jan Boudewijn: 06-81873940