Kunst in de kerk: Menno Lodeizen

maart 2024

In de Tuinzaal exposeert van maart t/m mei 2024 Menno Lodeizen.
Menno is geboren in 1941 in Amsterdam en woont hier nog steeds. Een leven in het onderwijs wist hij te combineren met zijn behoefte om ook op andere vlakken creatief te zijn.
De beginjaren werden gekenmerkt door experimentele kunst, keramiek en pottenbakken. Met het ouder worden wilde Menno de verdieping van het leven laten zien in zijn werk.
Om zich te uiten vond hij keramiek te beperkt, hij ontdekte het schilderen. In deze vorm van kunst voelt hij zich helemaal thuis. Het gebruik van diverse materialen, nieuwe technieken en inzichten blijven hem fascineren. Hij laat zich inspireren door de vier elementen water, vuur, aarde en lucht zijn innerlijke belevingswereld.

De inspiratie voor deze tentoonstelling komt uit de leer van de bodemkunde (bodemhorizont) en de overeenkomst met zijn persoonlijk leven. Beide laten een opbouw zien in gelaagdheid met specifieke kenmerken en eigenschappen. Zoals bodemvorming een continu proces is en de lagen zich onderscheiden van andere door kleur, textuur en structuur, zo geldt dat misschien ook wel voor ons persoonlijke leven. Ons leven krijgt ook een gelaagdheid door alle ervaringen, emoties en inzichten. Dit maakt ons tot de mensen die wij zijn en Menno tot de schilder die hij is.